Fler ska parkera i parkeringshus

Dyrare gatuparkering?

Längst ner kan du skriva dina åsikter!

Det kan bli dyrare att parkera på gatan inne i Uppsala framöver, efter ett förslag från gatu- och trafikkontoret.

Gatu- och trafikkontoret föreslår att avgiften på ytterligare nära 300 kommunala parkeringsplatser i centrum ska höjas från 15 till 25 kronor.

En anledning till den föreslagna höjningen är att gatu- och trafikkontoret vill att folk ska parkera i stans parkeringsgarage i stället för på gatan.

- Gatan är i första hand till för den rörliga trafiken. Det finns lediga platser i parkeringsgaragen i dag och vi måste få ett nyttjande av dem, säger Kurt Auoja på gatu- och trafikkontoret.

Han tror att en höjd avgift på kommunala parkeringsplatser kommer att få fler att ställa bilen i stans parkeringsgarage.

Förslaget är att höja avgiften med 10 kronor på nära 300 parkeringsplatser som i dag kostar 15 kronor i timmen, då skulle det nämligen bli billigare att parkera under jorden.

Peter Johansson är en av dem som brukar parkera på gatan. För två timmar betalar han 50 kronor. Trots det kan han se en poäng med gatu- och trafikkontorets förslag.

- Det känns som att det finns en tanke bakom idén. Det kan ju vara bra att åka ned i ett garage och utnyttja de där platserna och få folk att röra på sig lite mer. Då kanske man inte stannar så länge med bil, utan väljer att ta bussen i stället om man ska vara länge på stan, säger han.

Men andra bilister som Upplandsnytt talat med tycker att avgifterna är höga redan i dag och att en ytterligare höjning riskerar att missgynna handeln inne i stan.

- Det är ju redan ganska dyrt att parkera inne i Uppsala och höjer man avgiften ännu mer är risken att alla försvinner till Gränby, där det är gratis parkering, säger en annan av bilisterna.

Ordföranden i Gatu- och trafiknämnden, Anders Westerlind (FP), ville under måndagen inte kommentera förslaget, eftersom han då ännu inte hade gått i genom det.

Audrey Erath
audrey.erath@sr.se

Dessa parkeringsplatser föreslås få höjd avgift till 25 kronor i timmen:

- 48 parkeringsplatser på S:t Eriks torg
- 9 platser på S:t Olofsgatan mellan Sysslomansgatan och Fyrisån
- 107 platser på Österplan
- 15 platser på Österplans lokalgata
- 15 platser på S:tPersgatan mellan Storgatan och järnvägen
- 14 platser på Storgatan mellan S:t Persgatan och S:t Olofsgatan
- 13 platser på Storgatan mellan S:t Persgatan och S:t Olofsgatan
- 7 platser på Storgatan mellan Norrtäljegatan och Roslagsgatan
- 2 platser på Storgatan melland Roslagsgatan och Norrtäljegatan
- 9 platser på Storgatan mellan Vaksalagatan och S:t Persgatan
- 15 platser på Salagatan mellan Norrtäljegatan och Roslagsgatan
- 10 platser vid Salagatan mellan S:t Persgatan och Vaksalagatan
- 17 platser på Salagatan mellan S:t Olofsgatan och S:t Persgatan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".