Länsbytesutredning klar

Under våren ska politikerna i Håbo kommun fundera om de vill att kommunen byter län, från Uppsala till Stockholm.

En utredning av konsekvenserna vid ett sådant byte är nämligen klar och den pekar på flera fördelar med ett byte. Nina Lagh är moderat kommunalråd i Håbo kommun. När ett beslut i frågan om det eventuella länsbytet kommer är ännu inte klart. Enligt kommunens utredning kan ett länsbyte äga rum tidigast i januari 2011.
- Det vi kommer att göra är att respektive parti får underlaget för att titta på det och sen ta ställning till utredningen säger Nina Lagn som är moderat kommunalråd.

Enligt kommunens utredning skulle Håbo kommun tjäna på att byta län, från Uppsala till Stockholm. Bland annat med tanke på de 5500 kommuninvånare som arbetspendlar till Stockholm, bara 250 personer pendlar till Uppsala. Ett länsbyte skulle innebära att kollektivtrafiken blev betydligt billigare för Stockholmspendlarna.

Kommunen skulle också kunna göra en skattesänkning, men kommuninvånarna skulle ändå få högre skatt i och med den högre landstingsskatten i Stockholm. En skattehöjning som för medelinkomsttagaren i Håbo betyder 160 kronor mer i månaden.

Ett länsbyte skulle också kunna innebära att invånarna i Håbo hänvisas till sjukhus i stockholm vid akutsjukvård och specialistsjukvård. Enligt utredningen bör ett beslut om ett länsbyte föregås av en folkomröstning.
- Vi måste göra en stor satsning på information för att jag tror att det är svårt för gemene man att kunna ta ställning till det här utan massiv information innan, säger Nina Lagh.

Ellen Forslund
ellen.forslund@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".