Polisstation hotas

Skutskär kan bli utan polisstation nästa år.

Det är polisledningen i Uppsala som föreslår att stationen ska läggas ner. Enligt besparingsförslaget skulle man spara 200.000 kronor om året genom en nedläggning.

Tio anställda berörs om förslaget blir verklighet.

Kommunalrådet Lars Skytt (S) säger i en kommentar att en nedläggning är oacceptabel.

- En centralort i en kommun i Uppland ska naturligtvis ha en polisstation. Det tycker jag hör till grundbemanningen i den välfärd vi har, säger han.  

Om förslaget blir verklighet kommer Tierps polisstaion, som ligger 3,7 mil bort, bli den närmaste för Skutskärsbona. Thomas Eriksson är ansvarig för närpolisstationerna i länet.

- I och med att man nu får bra och ändamålsenliga lokaler i Tierp skulle man kunna samlokalisera där. Men det betyder inte att polisen försvinner från Skutskär, tvärtom. 

Enligt Thomas Eriksson kan poliserna lägga mer tid på att vara ute i samhället, om dom utgår från Tierp och slipper bemanna stationen i Skutskär. Han menar också att viss service skulle kunna finnas kvar i Skutskär genom att flyttas till ett medborgarkontor.

Men Robert Berglin, som arbetar med ungdomar i Skutskär på socialtjänsten i Älvkarleby kommun, är ändå kritisk till nedläggningsförslaget.

- Skutskär är lite av en gråzon när det gäller att vara kriminell eller langare, för det finns redan nu lite poliser här. Vi har Gävleborg, men de åker inte över hit hur som helst. Vi tillhör Uppsala län, men där har polisen väldigt mycket att göra åt Uppsalahållet. Avstånden är enorma i det här länet, säger Robert Berglin.

Han menar att det behövs fler, och inte färre, poliser i Skutskär.

- Jag blir orolig av att höra att vi drar in på det, som det snarare behövs mer av.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".