Fadimes minne hedras

Onsdag den 21 januari, är det sju år sedan Fadime Sahindal mördades av sin pappa i Uppsala.

Mordet blev mycket uppmärksammat och satte fokus på hedersrelaterat våld och hedersmord i Sverige.

Runt om i Sverige kommer i dagarna flera minnesstunder för Fadime Sahindal att hållas, och en hölls på tisdagen i Uppsala, vid Fadimes grav. Minnesstunden arrangerades av Riksföreningen Glöm Aldrig Pela och Fadime, och Humanisterna Uppsala,  

Sara Mohammad är ordförande i Riksföreningen Glöm Aldrig Pela och Fadime:

- Jag är här för att visa respekt för Fadime och de tusentals andra som lever under samma förhållanden som Fadime levde. För att visa vår avsky mot hedersrelaterat våld och hedersmord, och samtidigt  mot kulturrelativismen som försöker att upprätthålla det hedersrelaterade våldet mot kvinnor och tjejer i det svenska samhället.

Du sa i ditt tal, att på sju år har det inte hänt så mycket. Hur menade du då?

- När det gäller förebyggande arbete, så känns det inte som det hänt så mycket. När det gäller flickor som inte får simma, när det gäller friskolor som vi har, islamiska friskolor är en producent för hedersrelaterat våld, slöja för barn finns fortfarande, på grund av att man inte har tagit tag i frågorna i förebyggande syfte.

Genom åren har kunskapen om hedersvåld har blivit bättre, men det märks inte i rättssalen, det säger Jenny Westerstrand, doktorand i juridik vid Uppsala universitet.

Framför allt har det svenska rättssystemet fortfarande svårt att ta till sig att en hel familj kan vara inblandad i ett mord, enligt henne.

- I vårt rättssystem talar vi om individens ansvar för gärningar som individen begår och det möter en sorts kulturell gemenskap, där vissa koder och sätt att resonera finns. Det behöver inte uttalas, det är mycket mer subtilt och svårfångat många gånger än att det finns en tydlig mordplan.

Jenny Westerstrand menar att det svenska rättsväsendet måste bli bättre på att upptäcka hedersvåld.

- Den kontroll som föregår de här morden och som fortsätter efteråt, för det finns ju kvinnor och döttrar kvar, är väldigt svårt för rättsväsendet att komma åt emellanåt. Jag tror inte att det är omöjligt, men det ställer väldiga krav på jurister och de kraven tror inte jag att det svenska rättsväsendet svarar mot än.

Upplandsnytt/Tendens i P1

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".