Förgiftad fisk i Fyrisån

I området kring Fyrisån flyter det runt mängder av stinkande död fisk. Ett ännu så länge oidentifierat gift tros ha spritt sig i vattnet och kvävt fisken.
Det var i helgen som en privatperson upptäckte den döda fisken i området mellan Ultuna och Flottsund söder om Uppsala. Det är ännu inte känt vad som orsakat massdöden, men man misstänker förgiftning, och analyser håller just nu på att utföras på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. -På sina ställen har det samlats in säckvis med död fisk, säger limnologen Anders Larsson. De svar vi har fått från SVA är att det rör sig om en snabb död, sannolikt genom kvävning. Eftersom man nu hittat levande fisk i vattnet förmodas att giftet hunnit spädas ut och kommer därför troligen inte att orsaka mer död, och än har man inte heller sett några effekter på övrigt växt- och djurliv. Mycket av den döda fisken har nu hunnit flyta ut i Mälaren.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista