1 av 2
Ismail Kamil
2 av 2
Erik Weiman

Lågt politikerförtroende

Längst ner kan du göra din röst hörd!

Förtroendet för landstingspolitikerna i Uppsala län är dåligt ute bland chefer inom sjukvården.

Det visar en enkät som Upplandsnytt gjort och som besvarats av närmare 100 landstingschefer. Lägst betyg ger cheferna till folkpartiets Ismail Kamil, men han säger själv att han inte är förvånad:
- Det var faktiskt väntat för min del. När man förändrar så är det inte populärt bland alla, säger Ismail Kamil.

Upplandsnytt har frågat chefer inom landstinget hur stort förtroende de har för politikerna som styr landstingets verksamhet. De tillfrågade är allt från avdelningschefer och vårdcentralschefer till chefer på sjukhus- och landstingsledningsnivå.

I enkäten, som gick ut till 238 personer och som besvarades av cirka 40%, fick cheferna betygsätta vart och ett av landstingsråden, inom både majoritet och opposition, på en skala från 0 till 10 om hur stort förtroende de har för respektive politiker. Svaren visar att chefernas förtroende för politikerna är lågt. För fem av de nio landstingsråden ligger det vanligaste omdömet på de lägsta nivåerna på betygsskalan, medan de övriga fyra landstingsråden får flest omdömen på mellanbetygen. Ingen av politikerna får flest betyg på den översta delen av skalan. Sämst betyg får alltså folkpartiets Ismail Kamil. Mer än hälften av de som svarat placerar honom på de lägsta stegen på betygsskalan, och hela 12 procent ger honom betyget 0. Ismail Kamil själv säger att det bara bevisar att han gör sitt jobb:
- Jag tycker att det är ett gott betyg på det sättet att jag företräder en politik som vill göra det bättre för invånarna. Det är mitt uppdrag, det är min roll, säger Ismail Kamil.

- Är inte det chefernas uppdrag också?
- Det är självklart chefernas uppdrag också. Självklart tar jag till mig kritiken, men här har vi personal mot invånare, och jag har patientperspektivet, säger Ismail Kamil.

Bland kommentarerna om Ismail Kamil nämns bland annat att han skulle vara oseriös i regionfrågan och att han inte alltid är så påläst som han borde vara. Den oppositionspolitiker som cheferna i enkäten har lägst förtroende för är vänsterpartiets Sören Bergqvist. Mer än var tionde ger honom betyget noll, inget förtroende. Sören Bergqvist själv har avböjt att kommentera siffrorna för Upplandsnytt. Den politiker som cheferna har högst förtroende för bland landstingsråden, även om det fortfarande är på relativt låg nivå, är moderaten Erik Weiman. Weiman själv menar att det kan bero på att han är den som syns och hörs mest i medierna i sin egenskap av ordförande för landstingsstyrelsen- Jag har en roll som innebär att jag ofta företräder hela landstingsstyrelsen och som gör att jag är mera sedd.

- Men siffrorna för landstingsråden är generellt sett låga?
- Landstingspolitik är väldigt svårt. Vi arbetar med en ganska begränsad men mycket viktig och mycket påpassad samhällssektor, och jag tror att man ska väga in det då man drar slutsatser av det här resultatet, säger Erik Weiman.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".