"Klassisk motsättning"

Det är inte förvånande att chefer inom sjukvården i länet har lågt förtroende för de politiker som styr landstinget, det säger statsvetaren Shirin Ahlbäck Öberg.

Upplandsnytt har tidigare rapporterat om vår enkät som visar att många chefer inte har förtroende för landstingsråden. Det är en klassisk motsättning, menar Shirin Ahlbäck Öberg, docent i statskunskap vid Uppsala universitet:

- Vi vet genom forskning att den är accentuerad inom hälso- och sjukvården, just för att hälso- och sjukvården leds av en profession som är väldigt stark, nämligen läkarna, säger hon.

Upplandsnytts enkät gick ut till chefer på olika nivåer inom landstinget i Uppsala län. I enkäten, som skickades till 238 personer och som besvarades av cirka 40 procent, fick cheferna på en skala från 0 till 10 ange hur stort förtroende de har för landstingsråden, både oppositions- och majoritetspolitiker.

Som vi berättade tidigare så visar svaren att chefernas förtroende för politikerna i allmänhet är lågt. De lägsta förtroendebetygen inom oppositionen får vänsterpartiets Sören Bergqvist och miljöpartiets Johan Edstav. Bergqvist har avböjt en kommentar men Edstav säger till Upplandsnytt att han tror de låga betygen beror på att de som svarat kanske inte alltid vet vad politikerna gör, och de som gett honom låga betyg kan ha gjort det också för att de inte är ense med miljöpartiets politik.

Folkpartiets Ismail Kamil var den som fick lägst betyg bland landstingsråden. I Upplandsnytt kommenterade han enkätsvaren så här:

- Självklart tar jag till mig kritiken, men här har vi personal mot invånare, ja patientperspektivet.

Statsvetaren och docenten Shirin Ahlbäck Öberg menar att det finns en naturlig motsättning mellan politiker som handlar efter ideologi och landstingschefer, som söker praktiska lösningar:

- Inom just själva hälso-sjukvårdsområdet ställs den här konflikten mellan experter och politiker på sin spets. När det gäller exempelvis själva organisationen av vården, och också prioriteringar, det är där som våra landstingspolitiker har en väldigt viktigt roll, och förmodlingen gör man inte samma bedömningar, säger hon.  

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".