Överläkare Erik Edgren tänker ofta på att sluta

Vårdchefer vill sluta

Många chefer inom landstinget i Uppsala län överväger att säga upp sig, det visar en enkät gjord av Upplandsnytt.

I den enkät som Upplandsnytt gjort bland cheferna inom sjukvården så funderar varannan av de som svarat, flera gånger per år på att sluta som chef.

Erik Edgren, överläkare och chef för anestesiavdelningen på Akademiska sjukhuset, är en av dem som ofta funderar på det:

- Nån gång i veckan gör jag det. Jag hade hoppats att jag som chef skulle förstå vilken inriktning som sjukhuset och ledningen har. Men det tycker jag inte alls har varit lätt att uppfatta, säger Erik Edgren.

Det har varit stor omsättning på chefer inom landstinget de senaste åren. I den enkät som Upplandsnytt gjort bland cheferna inom landstinget och där nära 100 chefer svarat, ungefär 40 procent av dem som tillfrågats, så svarar många att dom tror att det är alltför stor arbetsbelastning ligger bakom chefsomsättningen, mer än vart tredje svar har det som förklaring. Men en del menar också att det hör samman med att cheferna har för lite befogenheter, och var tionde av dem som svarat tror att det beror på samarbetsproblem med politikerna. 

Enkäten visar också att många av de nuvarande cheferna funderar på att sluta som chef. Omkring hälften av dem som svarat funderar flera gånger per år på att säga upp sig, var fjärde så ofta som minst en gång i månaden. Cheferna säger i sina kommentarer att det är ”otroligt toppstyrt”, att förutsättningarna från den högsta ledningen ändras hela tiden och att det genomförs orimliga besparingar som gör chefsjobbet omöjligt.

Erik Edgren, som varit chef i ett år, har alltså tyckt att det varit svårt att få grepp om vilka visioner som egentligen styr sjukvården i länet, och vad sjukhusets och landstingets ledning vill. Han efterlyser bättre dialog och öppnare kanaler till ledningen:

- Under mitt år som chef har kommunikationen kommit i form av monolog. Skickar man förslag till förbättringar i verksamheten är det oerhört sällsynt att man får svar över huvud taget, säger Erik Edgren.

Landstingsdirektören Kerstin Westholm, som nyligen tillträtt sin befattning, är förvånad över att så många chefer i enkäten funderar på att sluta:

- Det låter mycket, och det låter oroväckande. Och det verkar vara kopplat till arbetssituationen när det är så frekvent, säger Kerstin Westholm.

Och hon beklagar att det kan uppfattas som att ledningen brister när det gäller tydliga visioner och mål:

- Det är tråkigt att höra. Det är ju viktigt att vi har en koncernövergripande tydlighet. Nu kommer ett chefsprogram som ska ges till chefer inom koncernen. Vi hoppas att de chefer som tycker att vi brister ska få bättre kunskap om vad vi tänker och vad vi planerar, säger Kerstin Westholm.

Erik Edgren, som tidigare arbetat i USA, tyckte att det var lättare där att få inflytande på verksamheten:

- Där upplevde jag att det var lättare även för oss som jobbade på golvet att komma i direkt kontakt med sjukhusledningen. Och man fick snabba och tydliga svar, med snabbt ställningstagande och med motivering till svaret, säger Erik Edgren.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".