"Ge mer befogenheter"

Många chefer inom landstinget i Uppsala län överväger att säga upp sig, det berättade Upplandsnytt i morse. Och nu varnar två av facken för att det här påverkar vården till patienterna negativt. 

- Det bekräftar bara att det nästan är en omöjlig arbetsuppgift för en människa att få allt att gå ihop, säger Cecilia Schmidt-Karlsson på Vårdförbundet.

Den enkät som Upplandsnytt skickat till 238 chefer inom sjukvården, och som besvarades av närmare 100 chefer, visar att varannan av de svarande flera gånger per år överväger att sluta som chef. Malgorzata Szmidt, som är verksamhetschef för Äldrepsykiatrin, trivs i stort bra med sitt chefsskap, men har genom åren haft en hel del funderingar på att sluta, även om det aldrig varit riktigt nära att hon gjort allvar av saken. Hon arbetar både som chef och läkare, och då blir det för mycket, säger hon.
- Det är mängden arbete, man blir rätt så sliten. Saker som ska dokumenteras får göras på kvällarna, säger hon.

Båda facken, Vårdförbundet och Läkarförbundet, menar att om cheferna inte trivs så påverkar det trivseln för övrig personal. Och är trivseln på arbetet dålig så finns risk för att vården av patienterna blir lidande. Många chefer svarade i enkäten att sjukvården i länet är alltför toppstyrd och att de själva har för lite befogenheter. Och Vårdförbundets Cecilia Schmidt-Karlsson menar att landstingsledningen borde ge cheferna större befogenheter:
- Då hinner cheferna med, de mår bättre och jag tror att det ger en ökad patientesäkerhet.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".