Brantingskolan hotad

Brantingskolan i Uppsala ska läggas ner efter vårterminen. Det föreslår tjänstemännen.
Vad tycker du om förslagen. Tyck till här!

Kommunen tar nu nästa steg i arbetet med att minska skollokalerna. Detta för att slippa dyra, tomma lokaler när elevkullarna de kommande åren blir mindre.

Lena Lundqvist leder utredningsarbete och förklarar deras förslag om nedläggning.

- I det området har vi tre högstadieskolor. Vi har Gränbyskolan med stora investeringar gjorda på kök, vi har också Heidenstamsskolan där vi renoverar. Brantingskolan kommer inom kort kräva mycket stora investeringar och med anledning av det ekoniomiska läget så ser vi att nybyggnation har skjutits rejält på framtiden vilket innebär att vi har ett ännu större vikande elevunderlag än tidigare, säger hon.

Redan i december 2007 tog politikerna beslut om en rad åtgärder för att möta situationen med för mycket ytor i grundskolan, men nu reviderar man det, mycket på grund av det nya ekonomiska läget iom lågkunjunkturen. Vissa av de investeringar man då tog beslut om väntar man nu med, vilket sparar nästan 900 miljoner kronor. Det innebär till exempel att många förskolor blir kvar i paviljonger och att utlovade nybyygnationer skjuts på framtiden.

För att bli av med tomma lokaler i grundskolan föreslår tjänstemännen att lägga ned Brantingskolan. Eleverna därifrån ska till Heidenstamskolan och Johannesbäck.

Kommunen ska heller inte flytta tillbaka in i Bäcklösaskolan, enligt tjänstemännen och Valsätraskolans särskola föreslås flytta till Eriksbergsskolan. Särskolan ska också flytta från Brune skola till Tunabergs- och Stenhagensskolan.

Politikerna krävs nu också på besked om Sverkerskolan. Om skolan ska vara kvar måst den renoveras, och den kommer enligt tjänstemännen ändå inte att leva upp till kraven som ställs på en modern skola. Tjänstemännen vill också utreda flera andra skolors framtid.

Moderaten Cecilia Forss är ordförande i barn- och ungdomsnämnden som den 12 februari ska fatta beslut om vilka åtgärder som genomföras. Hon tycker att tjänstemännens förslag är bra.

- Det ska ju till bra argument för att inte följa förslaget.

Socialdemokraten Bengt Sandblad är kritisk till att den styrande alliansen säger ja till friskolor samtidigt som den kommunala skolan har för mycket lokaler.

- Vad blir då effekten av det här? Jo, det blir fler tomma lokaler och det blir dyrare för kommunen som helhet. De här förändringarna bygger på förutsättningar, antagande och beslut som vi tycker är felaktiga i grunden.

Men Cecilia Forss försvarar de tagna besluten om friskolor.

- Det allra viktigaste är ju att elever och föräldrar får välja skola. Vi kan inte låta en administrativ åtgärd som att vi sitter fast i vissa lokaler förhindra att vi får de bästa skolorna, säger hon.

Tjänstemannaförslaget innebär att 435 nya förskoleplatser skapas och att 1150 platser i grundskolan avvecklas.

Brantingsskolans rektor Madeleine Öjdeby var inte glad åt dagens besked:
- Jag är bekymrad och tycker att det är tråkigt för vi har en utvecklad och bra verksamhet här.

Bland eleverna var däremot reaktionerna blandade:
- Jag tycker det är bra för att den här skolan inte bra, den har små korridorer och äckliga toaletter, säger Sokaina Alchakarchi.

- Jag tycker det är tråkigt för det är en bra skola. Jag tänker att jag inte vet vilken skola jag ska gå i, säger Evelina Åker

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".