1 av 2
2 av 2

Logotyp plagiat?

Uppsala Konsert och kongress har hamnat i fokus för en debatt om logotyper.
Vad tycker du om logotypernas likhet? Skriv här:

Ett stort klädbolag lanserade nyligen sin nya företagssymbol, en logotype som har gemensamma dragr med Uppsala Konsert och kongress logotype. Magnus Bäckström är VD för Konsert och kongress.
- Man känner igen stilen och estetiken, och det finns likheter, självklart, säger han.

En fjäderprydd indian, det har i åratal varit symbolen för det världskända klädbolaget Peak Permonfance med rötter i Sverige. Nyligen blev det känt att indianen ska maka på sig till förmån för ett P bestående av två geometriska balkar. Den senaste tiden har en internetdebatt pågått på flera reklambranschsajter om att P:et är väl likt Uppsala Konsert & kongress logotype. Ord som ripoff och plagiat har använts i diskussionerna. Den gemensamma nämnaren heter Stockholm Design Lab, det är de som har gjort båda logotyperna. Björn Kusoffsky, kreativ chef på byrån säger till Upplandsnytt att det finns klara likheter men att det inte finns några risker för varumärkesförväxling eftersom det är två helt olika branscher. Så här säger Konsert & kongress Magnus Bäckström om sitt samtal med reklambyrån.
- De har sagt att de naturligtvis gjort ett övervägande och att de har förstått att det rört sig i ett ganska vanligt formspråk, men att det samtidigt inte är ett intrång, säger han.

Det är inte första gången som Konsert & kongress logotype är i blåsväder. När den var ny var det många som tyckte den var lik såväl biltillverkaren Renaults logotype som Försäkringskassans symbol. Magnus Bäckström tänker behålla den grafiska profilen och tar än så länge logotypedebatten med ro och ett visst nöje, möjligen ser han en ny sponsor i logotypebrodern Peak Performance.
- Jag kanske slår en signal till dem och frågar om vi inte ska inleda ett samarbete, säger han.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".