Klagostorm kring halkan

På flera ställen i centrala Uppsala och Storvreta är cykel- och gångvägar hala och spåriga. De senaste två dagarna har Uppsala kommun fått in runt 100 klagomål per dag.

Den senaste veckan har varit problematisk för cyklister och gående i delar av Uppsala och Storvreta.

De personer som Upplandsnytt träffade på ute i centrala Uppsala under fredagen höll med om att det är halt.

- Jag brukar ha broddar, men jag har glömt dem i dag. Det är knöggligt, jag tycker det är dåligt, säger Gudrun Forsell, som är ute och promenerar.

Ja, det kan ha sina risker att försöka ta sig fram både till fots och på cykel i delar av Uppsala just nu. Det är på sina ställen både halt och spårigt och det gäller att hålla koll på var man styr sina steg eller cykeldäck.

Till kommuen, som ansvarar för väglaget på kommunala gång och cykelvägar , har det de senaste dagarna kommit en mängd klagomål från både Uppsala och Storvreta. Det berättar Åke Westling på gatugruppen:

- Både i onsdags och torsdags tog vi emot ungefär 100 klagomål.

Enligt kommunen är det bland annat det stora snöfallet i måndags som har ställt till problem. Snön frös till innan man hann få bort allt och så har det varit omväxlande plus- och minusgrader, vilket gör att sanden sjunker ner.

Tom Karlsson är chef på gatu och trafikkontoret i Uppsala. Han tycker ändå att kommunen har klarat sig hyggligt och säger att man varit ute flera gånger den här veckan.

Men han medger också att det varit problem, något som han menar bland annat beror på många nya entreprenörer.

- Man kanske till exempel inte hittar riktigt bra. Vi har tagit upp de frågorna med entreprenören och försökt hitta rutiner, så att man kan förbättra sig. Jag är så klart aldrig nöjd om mina kunder inte är nöjda. Men med de förutsättningar som har varit, med det växlande vädret, så tycker jag ändå att det har gått relativt bra, säger Tom Karlsson.

Klara Johansson
klara.m.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".