Atlas Copco i Tierp stänger måndagar

Atlas Copco i Tierp drar ner på produktionen och stänger fabriken en dag i veckan i fyra veckor framöver. Anledningen är att orderingången fortsätter att minska.

Samtidigt är förhandlingarna med facket klara och det står nu klart att 68 personer tvingas lämna företaget.

– Vi kommer stänga fabriken helt fyra måndagar framöver, med start på måndag, säger Stefan Calner, fabrikschef på Atlas Copco i Tierp.

Istället för att sitta sysslolös på jobbet, kommer de anställda vara hemma med lön de här dagarna. Något som företaget tjänar på, enligt Stefan Calner:

– Vi får framför allt en jämnare produktionstakt. Dessutom slipper våra anställda sitta på jobbet och inte ha något att göra.  Sedan är det så att vi måste göra allt för att behålla vår personal och köpa oss tid. Då är det här ett bra sätt att göra det på, säger han.

Det var i december förra året som Atlas Copco varslade 80 anställda om uppsägning. Nu blir det inte riktigt så många som tvingas lämna företaget nu under våren. Förhandlingarna med facket är just avslutade och 68 anställda sägs upp. Av dem är 8 tjänstemän. Atlas Copco har efter det omkring 350 anställda. Och framtiden är oviss för Atlas Copco i Tierp.

– Jag tycker det är ett extremt svårbedömt läge just nu. Det har varit en väldigt brant nedgång under hösten och det är fortsatt oroligt i världen. Jag siar inte längre om framtiden, utan tar dag för dag och försöker hitta bra lösningar hela tiden, säger Stefan Calner, fabrikschef på Atlas Copco i Tierp.

Ann-Charlotte Carlsson
anncharlotte.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".