Få tjejer väljer IT

Trots satsningar på att försöka få fler tjejer att studera data och IT går det trögt. Just nu pågår konferensen DataTjej med syfte att få tjejer att intressera sig mer.

En av tjejerna som åkt till konferensen på Chalmers i Göteborg är Elnaz Gholiha. Hon är 17 år och går programmet Samhäll/IT på IT-gymnasiet i Uppsala.

– Vi är sex tjejer just nu på programmet. Jag tycker det är ganska skönt även om vi är få. Det är skön sammanhållning i klassen. På luncherna hänger vi tjejer ihop, men under lektionstid umgås vi mycket med killarna. Det har inte varit jobbigt att vara ensam, tvärtom. Det har varit mycket bättre än jag trodde, berättar Elnaz Gholiha.

Få tjejer väljer att studera IT och data. Just nu pågår konferensen med syfte att locka fler tjejer till området, för tolfte året i rad äger DataTjej rum. Denna gång har turen kommit till Chalmers. Läraren Åsa Jansson, också hon från IT-gymnasiet i Uppsala, tror projektet är viktigt för att tjejerna ska kunna stötta varandra.

– Jag tror att många tjejer som går IT-utbildningar, eller tjejer överhuvudtaget, dras med dåligt självförtroende och inte tror att de kan bli duktiga i den branschen. Därför är det viktigt att de får stöd av varandra. Samtidigt tror jag att männen i branschen skulle tycka det vore roligt att se fler tjejer inom branschen. I dag är det så få som söker de här utbildningarna, säger Åsa Jansson.

Anna Brodin
anna.brodin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".