1 av 2
Erik Weiman (m).
2 av 2
Eric Haldén, verksamhetschef inom thorax.

Massiv kritik mot fallskärmsavtal

Längst ner kan du kommentera!

Kritiken mot hur landstingsledningen, med Erik Weiman i spetsen, hanterade förre direktören Erik Hemmingssons avgång är mycket utbredd inom landstinget. Det visar den enkät som Upplandsnytt gjort bland cheferna inom sjukvården i länet.

Vad tycker du?

Saken sköttes dåligt anser en majoritet av cheferna som besvarat enkäten. Så många som var tredje betecknar hanteringen som ”usel”. Många pekar på att det hade varit bättre att öppet tala om varför Hemmingsson avgick och varför han trots avgången fick behålla sin lön. Det tycker bland andra Eric Haldén, verksamhetschef inom thorax:

– Ur mitt perspektiv är det beklagligt att det inte var klart utsagt varför han slutade. Det hade snarast ökat förtroendet för processen och hela organisationen om man hade fått reda på det klart och tydligt, säger Eric Haldén.

Vår enkät, som vi rapporterat om de senaste dagarna, har visat att många chefer i sjukvården funderar på att sluta och att de också har lågt förtroende för landstingspolitikerna. Nu kan vi berätta att enkäten också avslöjar ett massivt missnöje med hur landstingsledningen skötte förre landstingsdirektören Erik Hemmingssons avgång.

Hemmingsson slutade i höstas under oklara omständigheter men beviljades av landstingsstyrelsens ordförande, moderaten Erik Weiman, ett avtal som garanterade full månadslön i två år framåt, något som redan då väckte reaktioner.

För första gången har nu ett brett urval av chefer inom landstinget fått möjligheten att anonymt ge sin syn på hur saken sköttes. Vi frågade cheferna hur de tycker att Erik Weiman hanterade Hemmingsson-ärendet. Frågan skickades ut till 238 chefer och besvarades av närmare 40 procent. Nästan två tredjedelar av de svarande tycker att saken sköttes dåligt, mycket dåligt eller uselt, och just ”uselt” är det vanligaste svaret. En tredjedel av alla svarande har kryssat för det alternativet. Bara var tionde tycker att saken sköttes på ett bra sätt. Eric Haldén är en av de många som är kritiska:

– Om det finns motsättningar, varför inte lägga upp dem på bordet och tala om att så här ligger det till? Jag kan inte förstå det, säger Eric Haldén.

En annan av kritikerna är vårdcentralchefen i Bålsta, Heike Nykvist. Hon betonar att det hon säger är hennes personliga uppfattning:

– Man ska vara väldigt noga när man gör sådana här saker, med avgångsvederlag, så att inte folk tappar förtroende för arbetsgivaren. Det är så mycket pengar, säger hon och fortsätter:

– När man har en verksamhet som verkligen blöder, och helt plötsligt delar ut väldigt stora summor pengar, då ger man fel signaler.

Erik Weiman säger så här om den utbredda kritiken mot honom bland cheferna:

– Jag kan förstå att det här rörde upp väldigt många stämningar, men jag upplever för min del att jag inte kan hålla på och bearbeta detta hur länge som helst.

Men ser du det som ett bekymmer att så många tycker så här?

– Det är aldrig roligt när någon tycker att man inte har gjort ett bra jobb, men jag måste ta ansvar för det uppdrag som jag har fått förtroendet att ha. Det är vad jag försöker göra så gott jag kan, säger Erik Weiman.

Och hur tycker då Erik Hemmingsson själv att Erik Weiman skötte saken?

– Jag vill inte kommentera den frågan överhuvudtaget. Jag har ett avtal med min arbetsgivare och vi har bägge följt avtalet. Och därmed är frågan klar för mig, säger Erik Hemmingsson.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".