Dyrare ta hand om kärnavfall

Nya beräkningar från Svensk kärnbränslehantering AB visar att kostnaderna för att ta hand om det svenska kärnavfallet har blivit 23 miljarder dyrare än man räknade med för två år sedan.

Den återstående kostnaden för att bygga ett slutförvar beräknas nu till 78 miljarder kronor. Claes Thegerström är VD för SKB:

– En grundläggande orsak till detta är att vi nu ska ta hand om större mängder av kärnbränsle och kärnavfall eftersom reaktorerna ska under längre tid. Tidigare har vi räknat med 40 år, och nu räknar vi med 50 och 60 år driftstid, efter beslut från kärnkraftsägarna, säger han.

Att man nu förlänger drifttiden för de svenska kärnakraftreaktorerna innebär att antalet kapslar för det använda kärnbränslet ökar från 4.500 till 6000 kapslar.

En annan faktor som påverkar är också den planerade effektökningen i de svenska reaktorerna, som ökar avfallsmängden. Även byggandet av slutförvaret fördyrar när man nu vet mer i detalj hur berget ser ut i Oskarshamn och Forsmark,  på en av dessa platser kommer förvaret att ligga.

– Vi har fått ta lite större tunnelängder, så det svara för ungefär hälften av de här totala kostnadsökningen, resten är mängden avfall, säger Claes Thegerström.

Ingrid Gustavsson /Ekot
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".