Positivt inför länsbyte

Stockhoms läns landsting ser inga större problem med att ta emot Håbo kommun vid ett eventuellt länsbyte från Uppsala.

Som Upplandsnytt berättat tidigare har kommunen börjat arbeta för ett länsbyte, något som kan bli verklighet tidigast om två år.

I Håbo, och i synnerhet i centralorten Bålsta, är många bende positiva till att byta län:

- Jag tycker det känns mera rätt eftersom kollektivtrafiken fungerar lite bättre mot Stockholm tack vare pendeltåget, säger Thomas Pernling som bor i Håbo.

- Jag känner mig mer hemma i Stockholm än i Uppsala, säger Jannie Enhorn, också hon boende i Håbo.

Båda ser billigare kollektivtrafik som ett motiv för kommunen att byta till Stockholms län. Rätt naturligt eftersom pendeltåget redan går dit, och det skulle handla om 300 kronor i månaden.

Men Maj Britt Pettersson, som är pensionär tänker för sin del på sjukvård, och slår förskräckt ifrån sig med båda händer:

- Nej nej nej! Vi vill inte till Stockholm, där är det ett elände med sjukvården, säger hon.

Kommunens egen utredning visar att det finns fördelar och även nackdelar med ett länsbyte. Under våren ska politikerna i Håbo fundera på om de vill att kommunen ska tillhöra Stockholm.

Första steget, en folkomröstning, sen ska kammarkollegiet utreda å säga sitt, och till sist ska regeringen ge klartecken.

Många steg, och även om allt går fort å smidigt kan ett länsbyte bli verklighet tidigast i januari 2011.

Vad säger då Stockholms län och framförallt landsting om att på ett bräde få ansvar för tiotuntals nya innevånare. Landstingsrådet i Stockholm, folkpartiets Maria Wallhager ser faktiskt inga stora problem alls:

- Nej, inte när det gäller 20 000. Däremot om det blir en större antal kommuner som vill ansluta sig till Stockholms län så kan det innebära att vi måste se över vår organisation för att se över de nya kommuninvånarna på ett bra sätt, säger hon.  

Ulf Bungerfeldt, SR Stockholm
ulf.bungefeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".