UKK begär mer pengar

Uppsala konsert och kongress begär nu mer pengar från kommunen. Verksamheten kommer inte att klara sig på tjugo miljoner under nästa år heller, trots att de fått krav på sig att vidta åtgärder.

Det här skriver de i ett brev till kulturnämnden. Moderaten Magnus Graner är ordförande i Uppsala konsert & kongress AB.
- Kostnaderna för huset är högre och intäkterna är lägre än de antaganden man gjorde när man fattade beslut om huset 2004, säger styrelseordföranden Magnus Graner (M).

Tjugo miljoner kronor per år - så mycket skulle kommunen bidra med till Musikens hus - det är en siffra som nämnts ända sedan början på 2000-talet och som blev något av en symbolfråga i debatten om Musikens hus skulle bli en börda för kommunen eller inte.

Men hittills har de här pengarna inte räckt. Förra året gick Uppsala konsert och kongress back med drygt 11 miljoner kronor och också i år har de fått löfte om extrapengar för att få ihop budgeten, tio miljoner. Men samtidigt med tillskottet kom ett tydligt krav på att de skulle redovisa åtgärder för att få ihop ekonomin till 2010.

Men redan nu flaggar bolaget alltså för att de inte kommer att klara det. Kostnaderna för att driva huset är högre och intäkterna har blivit lägre än man räknade med från början och detta trots idogt arbete, säger Magnus Graner:

- Medarbetarna arbetar med detta dagligen och stundligen. Jag tror att alla i styrelsen är väldigt stolta över verksamheten. Den kan vässas och den kommer att vässas men vi tror inte att den kommer att vässas så mycket att vi når ekonomisk balans.

Nu är vi i en situation där alla verksamheter måste spara. Är det rimligt då att begära mer pengar till konsert och kongress?
- Vi kan ju bara konstatera att vad vi vet efter snart två års verksamhet är att den ursprungliga kalkylen inte verkar stämma, säger Graner.

Det är till kulturnämnden som Musikens hus vänt sig när de nu vill ha mer pengar, men ordföranden där Folkpartisten Jan-Erik Wikström säger så här:
- Jag är lite förvånad över att man skriver till kulturnämnden. Vi har ju inga tio miljoner extra. Jag tror att det är kommunledningen man måste vända sig till.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".