"Eget val" inte populärt

Bara ett fåtal Uppsalabor med hemtjänst har valt att byta utförare sedan reformen ”eget val” genomfördes för drygt tre månader sedan

Kommunens egen undersökning av hemtjänsten visar att bara 6% av de svarande tror att de kommer att göra ett sådant aktivt val. Kristdemokraten Gustav von Essen är ordförande i äldrenämnden i Uppsala menar att det är väntat:
- Ja, av de som har bistånd i dag så är det nog inte flera som kommer att byta. Människor är ganska nöjda med sin hemtjänst och tycker att det rullar på ganska bra. De som inte har bistånd idag men kommer att så småning om få det, där tror jag valprocenten kommer att bli väsentligt större.

Bara 19 av nästan 2000 hemtjänstbrukare i Uppsala har sedan reformen gjort aktiva val. Däremot har 90% av dem som för första gången anlitat hemtjänsten gjort det. 85% av de som svarat i kommunens brukarundersökning är i helhet nöjda med hemtjänsten, så Gustav von Essens gissningar stämmer hittills med de siffror som finns över Eget val.

Däremot är han inte så nöjd med att så många som 62% av de som svarat i enkäten inte har fått information om reformen och tror sig ha en förklaring.
- Jag vet ju själv att, hur mycket man än informerar så är det ingen som tar sig till den förrän de själv blir berörda. Det här är nog lite de symptomen, säger han.

Informationen om eget val har ju gått ut i etapper under ett år borde ni inte ha nått flera?
- Jo, du har en poäng där men jag undrar hur många anhöriga som har fått infromationen, eller tagit till sig informationen som har gått ut?

Du är inte oroad över att så många inte har fått informationen?
- Nej. Däremot är jag besviken.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".