Fängelse för storsvindel

Den kvinna som åtalats för att ha förskingrat drygt 15 miljoner kronor från ett it-företag i Uppsala, dömdes idag till tre års fängelse av Uppsala tingsrätt för grov förskingring.

Pengarna använde kvinnan för att finansiera sitt spelberoende. Hon började spela på nätet, bland annat poker, för tre-fyra år sen.

Fram till 2007 hade hon spelat bort omkring en miljon av sina egna och lånade pengar. Men under våren 2007 började hon föra över pengar till sig själv från it-bolaget där hon jobbade som ekonomianvarig, för att kunna fortsätta spela.

Hon sålde bland annat sin bostadsrätt, för att kunna betala tillbaka pengarna, men spelandet fortsatte, och hon förde över allt mer pengar från företaget till sitt eget konto under 2008, för att ha råd att spela.

I slutet av augusti förra året insåg hon att situationen var ohållbar och berättade för sin chef vad hon gjort. Totalt hade hon då överfört drygt 15 miljoner kronor till sitt eget konto. Genom en del spelvinster betalade hon också tillbaka 5 miljoner till it-bolaget.

Enligt domen var spelen mycket snabba. På en kväll kunde hon vinna eller förlora en miljon kronor. Några spärrar för spel i den här omfattningen fanns inte.

Kvinnan äventyrade hela företagets framtid med sitt spelande, enligt Uppsala tingsrätt, och dömer henne till tre års fängelse. Hon döms också att betala ett skadestånd till it-bolaget på drygt 10 miljoner kronor.

Att kvinnan idag förlorat sin anställning, och att hon varit fast i ett spelmissbruk har mildrat fängelse-domen något, skriver Uppsala tingsrätt i domen.

AnnCharlotte Carlsson
anncharlotte.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".