Mer pengar till UKK

Uppsala Konsert & kongress kommer sannolikt att få mer pengar från kommunen, i alla fall under en övergångsperiod.

Det säger Moderate finanskommunalrådet Gunnar Hedberg efter att bolaget meddelat att de kommer att behöva trettio miljoner kronor per år i stället för tjugo även efter i år.

Fast att Musikens hus skulle få svårt att hålla sin budget, det sa flera i branschen redan innan huset var byggt.

- Väldigt ambitiöst. Det är en vågad kalkyl, sa Annika Altnäs, vd för Destination Norrköping 2004.

Innan kommunfullmäktige beslutade om att bygga musikens hus sa chefer på fyra olika konsert- och kongressanläggningar i mellansverige till Upplandnsytt att kalkylen för hur Musikens hus skulle få i hop sin budget verkade orimlig.

Men Magnus Bäckström, som vad vd även då trodde på kalkylen:

- Om jag skulle blåsa upp det här så binder jag ju ris åt egen rygg.

Men än så länge har kalkylen inte stämt. Både förra året och i år får Uppsala konsert och kongress extrapengar från kommunen och som Upplandsnytt berättade i morse så menar bolagets styrelse att de sannolikt behöver trettio miljoner kronor per år i stället för tjugo äver efter i år.

Finanskommunalrådet Gunnar Hedberg (M) är idag kritisk och menar att det inte gjordes någon ordentlig marknadsundersökning innan socialdemokraterna, vänsterpartiet och folkpartiet beslutade att bygga huset, men det förnekar Magnus Bäckström:

- Det var de bästa beräkningar som vi kunde göra vid den tidpunkten. Att sen beräkningarna inte håller är förstås väldigt tråkigt, men det är inget som är ovanligt.

Magnus Bäckström säger också att de hela tiden jobbar för att förbättra ekonomin. Kommunalrådet Gunnar Hedberg säger så här:

- Huset är ju skapat och då måste vi ju göra det bästa möjliga av det, men från ägarkretsen har vi ju sagt att de måste göra allt för att se till att de pengar de fått räcker.

Och nu när de uppenbarligen inte gör det, är det rimligt att ge mer pengar då?

- Det är en väldigt berättigad fråga, men den bör ju i första hand ställas till dem som försatt kommunen i den här situationen.

Men nu är ju frågan på ert bord, hur ska ni lösa det?

- Då ska vi naturligtvis ska ta ansvar. Så det är väl sannolikt att vi på ett eller annat sätt övergångsmässigt skjuter till mer pengar, säger Gunnar Hedberg (M).

Ellen Forslund
ellen.forslund@sr.se

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".