Misstro bakom avgång

Lämna dina kommentarer längst ner!

Upplandsnytt kan nu ge bakgrunden till Erik Hemmingssons avgång som landstingsdirektör i Uppsala.

Vi kan berätta att Hemmingsson under en längre tid var missnöjd med samarbetet med den borgerliga landstingsledningen och ansåg det till slut vara omöjligt att fortsätta. I takt med att Hemmingssons kritik blev allt mer uttalad så växte också ett missnöje med Hemmingsson fram från politikernas sida.

Landstingsstyrelsens ordförande, moderaten Erik Weiman, fick under hösten hård kritik för det fallskärmsavtal som garanterar Hemmingsson drygt en miljon kronor, trots att han valde att sluta självmant.

Men frågan varför Hemmingsson slutade, och varför Weiman beviljade fallskärmsavtalet, har båda hela tiden vägrat att berätta.

Upplandsnytt har kartlagt skeendet som ledde till att Hemmingsson lämnade sin post, mer än två år i förtid. Våra samtal med en rad beslutsfattare i landstinget ger en tydlig bild av att relationen mellan Hemmingsson och den politiska majoriteten blev allt mer spänd, och enligt våra källor tilltog Hemmingssons misstro mot den politiska ledningen så mycket att han till slut kände att de knappt var överens om nånting.

En fråga där Hemmingsson var på kollisionskurs med majoriteten var frågan om storregioner, alltså om Uppsala läns landsting skulle slås samman med andra landsting. Där har alliansen dels varit splittrad internt, dels skiftat uppfattning.

Inte minst blev relationen till folkpartiets Ismail Kamil ansträngd i den frågan, en relation som ytterligare försämrades av en annan anledning, nämligen att Kamil upprepade gånger i sina kontakter med primärvården ansågs ha gått förbi de formella beslutsgångarna och kört över ansvariga chefer.

Hemmingsson tyckte också att alliansens ledarskap generellt var svagt, och vid ett möte med de ledande politikerna, där även oppositionen satt med, fällde han en kommentar som väckte uppseende. Han sa, med hänvisning till en artikel som alliansen nyligen skrivit, att ledarskap inte är nåt som man utövar genom att skriva debattartiklar i UNT.

Men också från de styrande politikernas sida började man tycka att samarbetet med Hemmingsson hade försämrats. De tyckte t ex att han vid ett tillfälle var sen med att berätta om en viktig ekonomisk prognos om underskott för Akademiska sjukhuset.

Och bland politikerna fanns också uppfattningen att Hemmingsson hade godkänt den uppmärksammade helsidessannons i UNT i maj förra året, där ledningen för Akademiska öppet kritiserade politikerna när det gällde regionfrågan.

Allt det här ledde, enligt uppgifter till Upplandsnytt, till att Erik Hemmingsson i början av förra sommaren erbjöd sig att lämna jobbet som landstingsdirektör, med kravet att han i så fall skulle få fallskärmen på drygt en miljon. Detta trots att han då alltså skulle avgå frivilligt.

Landstingsstyrelsens ordförande Erik Weiman riskerade alltså i den här situationen, om han inte skulle gå med på Hemmingssons krav, att Hemmingsson satt kvar och att Weiman därmed skulle tvingas samarbeta i två och ett halvt år till med en landstingsdirektör som tyckte att samarbete var omöjligt. Och att ofta befinna sig på kollisionskurs med den viktigaste chefstjänstemannen hotade i så fall att förlama beslutsfattandet i landstinget. En lösning var då att gå Hemmingsson till mötes och i stället tillsätta en ny landstingsdirektör.

Både Hemmingsson och Weiman har i efterhand vägrat att berätta om spelet bakom avgången. Personer inom landstinget som Upplandsnytt talat med menar att Weiman med fallskärmsavtalet har köpt Hemmingssons tystnad och därmed förhindrat honom att gå ut med kritiken i medierna.

Erik Weiman och Erik Hemmingsson har avböjt att kommentera innehållet i inslaget. Även Ismail Kamil avböjer kommentarer.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".