Tavlor spårlöst borta

Polisens utredning om vilka som stal tavlorna på Lasse Åbergs museum i Bålsta i somras kommer ingenstans.

De tekniska undersökningarna har inte visat något och polisen har i dag inga spår efter tjuvarna. Lasse Åberg däremot har fortfarande ett hål i sitt hjärta.
- Vi saknar dem, de var några symbolbilder för museet, säger han.

I mitten av juli 2008 bröt sig tjuvarna in på Lasse Åbergs museum i Bålsta och stal fem tavlor av popkonstens två allra kändaste namn: Andy Warhol och Roy Liechtenstein. Polisens försök att spåra tavlorna och tjuvarna har varit förgäves, berättar spaningsledaren vid Uppsalapolisen Sven Knutsson.
- Vi hade en teknisk undersökning som vi fått svar på, men där vi inte fått några spår som leder vidare.

Nu står hoppet till Interpol, och Sven Knutsson har bett den internationella polisorganisationen att hålla ögonen öppna. Museet har nu förstärkt säkerheten med extra gallerdörrar och Lasse Åberg tror det blir svårt att bryta sig in igen. 

Så hur går det då för museet när kronjuvelerna är borta? Har det blivit färre besökare?
- Publiciteten kring stölden har snarare ökat intresset, men det är en hård väg att gå.

Lasse Åberg hoppas fortfarande att tavlorna ska dyka upp på en auktion någonstans i världen, men det finns också en annan möjlighet.
- Tydligen är det vanligt med något som heter ”art-napping”, att de som har snott grejerna hör av sig och kräver pengar. Betalar man inte är det rökt.

Men några sådana samtal har du inte fått?
- Nej.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".