Anställda på 70 D på Akademiska är frusterade över det som kommit fram. Foto Jonas Ahlman/SR Uppland

"Förtar arbetsglädjen"

Nu kommer reaktioner efter Upplandsnytts rapportering om bakgrunden till förre landstingsdirektören Erik Hemmingssons avgång.

Upplandsnytt har tidigare kunnat visa att Hemmingsson under en längre tid var missnöjd med samarbetet med den borgerliga landstingsledningen och att han till till slut ansåg det vara omöjligt att fortsätta. Och angående uppgiften att det var Hemmingsson själv som lade fram förslaget om fallskärmsavtalet, säger personal på Akademiska sjukhuset i dag så här:

- Vi är ganska hårt medvetna om hur kärv budgeten är och då är det här väldigt tufft att höra, att dom på en hög nivå kan leka med pengar lite grann, vi tillåts inte leka med en enda krona, säger Susanna Ingendoh Husevik på avdelning 70 D vid Akademiska sjukhuset

- Sen tycker jag att det förtar arbetsglädjen, men det är patienterna som får lida, säger Olle Eriksson på samma avdelning.  

Allt sedan i höstas, då nyheten kom om att landstingsdirektören Erik Hemmingsson skulle avgå självmant och trots det få en dryg miljon i fallskärm, har både landstingsstyrelsens ordförande, moderaten Erik Weiman, och Hemmingsson själv inte velat kommentera varför han slutade eller varför han skulle få pengarna.

Men efter samtal med en rad beslutsfattare i landstinget kunde Upplandsnytt berätta att det låg en lång tid med motsättningar bakom den här avgången. Hemmingsson ansåg bland annat att ledarskapet i den borgerliga ledningen var svagt och han framförde också frispråkigt kritiken då de träffades.

Från politikerna sida var man till exempel missnöjd med att Hemmingsson varit sen med att presentera en viktig ekonomisk prognos om underskott för Akademiska. Den enda politiker från den borgerliga landstingsledningen som i dag kommenterar uppgifterna i Upplandsnytts inslag i morse är Kristdemokraten Anna-Karin Klomp:

- Det är normalt att den politiska ledningen och tjänstemännen stöter och blöter frågor med varandra och inte alltid tycker samma sak i alla frågor, det är ganska svårt att styra sjukvården. Men grundläggande var samarbetsklimatet väldigt bra och är det fortfarande, säger hon.

Efter vår rapportering så vill nu oppositionens Börje Wennberg, socialdemokrat, se korten på bordet i den här historien:

- Det måste bli någon slags klarhet i den här här, för vi har inte råd att älta den här typen av frågor. Den enda som kan reda ut det här är Erik Weiman.

Vad kommer ni från oppositionen att göra?

- Jag kommer natruligvis att ställa frågan till Erik när jag träffar honom, hur han kommer att agera i det här, säger Börje Wennberg.

Personalen på avdelning 70D på Akademiska reagerar på att just samarbetsproblem med politiker ska kunna leda till en fallskärm på en dryg miljon:

- Vi kanske också har samarbetsproblem med politikerna men vi kommer aldrig att få en miljon i var för det, säger Eva Käll.  

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".