Enköping

TBC-smitta på skola

Lungtuberkolos, TBC, har sedan i höstas smittat ett 20-tal personer i Enköping. Föra fyra personer har smittan utvecklats till sjukdomsbesvär.

-Det är märkligt. Vi tror att den här smittan kan ha funnits i Enköping ett tag och att de här personerna kan ha haft någon slags kontakt med varandra. Vi vet om ett par samband, bland annat inom en familj, men det är väldigt ovanligt att fyra personer på en så pass liten ort som Enköping insjuknar i tuberkolos samtidigt, säger Helene Wallstedt, chef för hjärt- och lungmottagningen på Akademiska sjukhuset.

Tuberkulos är i Sverige numera en ovanlig infektionssjukdom. Den smittar via hosta - och många smittade bär på smittan utan att bli sjuka - de som inte insjuknat smittar inte själva.

I Enköping insjuknade fyra personer förra året och personer i deras närhet har undersökts. Bland annat har en klass och lärare på Westerlundska gymnasiet testats eftersom en av de sjuka går där. Det visade sig då att flera elever var smittade, men ingen av dem var sjuka.

-Det låter lite skrämmande säger eleven Jenny Olzén.

-Jag fick reda på det i morse faktiskt. Det var min flickvän som frågade om jag hade tuberkolos, berättar Marcus Eng, som också går på Westerlundska.

Enligt Helene Wallstedt på Akademiska sjukhuset är läget nu under kontrol för dem i Enköping.

-Vad det gäller de här fallen så är det en fullt behandlingsbar sjukdom om man äter specifika läkemedel under period av sex månader.

Ellen Forslund
upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".