1 av 2
2 av 2
Politiker och tjänstemän på rad med Cecilia Forss i mitten. Foto Mona Wahlund

Fullsatt på protestmöte

Ilska och irritation låg i luften när de folkvalda på onsdagskvällen fick träffa nedläggningsberörda på Brantingskolan i Uppsala.

Vad tycker du om förslaget? Kommentera här!

Politikerna i barn- och ungdomsnämnden, som föreslås besluta att lägga ned skolan, fick ta emot mycket spott och spe när föräldrar, elever och lärare tog till orda under informationsmötet.

- Lägg ned dåliga skolor men inte bra som i Branting.

- Det är dags att flytta tjänstemännen istället för alla elever!

- Vad skulle ni tycka om vi var de stora politikerna och hotade er hela tiden att lägga ned skolan?

Alla 16 bänkrader i Brantingskolans aula var fullsatta. Väggarna var tapetserade av planscher med slagord kämpades för skolans överlevnad.

Förra veckan kom beskedet, skolan hotas av nedläggning och på onsdagskvällen var det dags för beslutsfattarna att möta berörda elever, lärare och föräldrar.

Den återkommande frågan som kastades upp mot scenen där politikerna satt uppradade var varför: Varför eleverna ska få längre och mer riskfylld skolväg, varför prisbelönt arbete ska gå till spillo och varför pengar är viktigare än barnen?

- Snälla titta långsiktigt. Vi förstår alla att det är kärvt ekonomiskt men det är viktigt att titta och tänka på våra barn, säger en i publiken.

Men svaren var få och politikeröronen lomhörda. Det menar Ove Grip som var en i publiken och vars dotter Matildha går i åttan på Brantingskolan.

- Flera frågor har bara passerats och ignorerats, säger Ove.

- Jag frågade om hon tror att våra betyg kommer att försämras på grund av att vi flyttas fram och tillbaka och jag fick inget svar, säger Matildha.

Hur känner du nu då?

- Jag är lite irriterad på politikerna, säger hon.

Tror du att de lyssnar på er då?

- Möjligtvis att de lyssnar men jag tror inte att de bryr sig så mycket om åsikterna för jag tror att det är klubbat och klart redan, säger Ove.

Moderaten Cecilia Forrs ordförande i barn och ungdomsnämnden tycker att mötet var stökigt men har lyssnat till de förslag som har kommit upp under kvällen.

- Vi behöver argument på alternativ.

Men hur mycket kan de påverka då?

- Ja, alternativen är ju inte så många, säger hon.

Den 12 februari ska de styrande politikerna i nämnden ta ett beslut om en nedläggning av Brantingskolan.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".