Svårt få anonymt hivtest

Den som anonymt vill göra ett hiv-test på sin vårdcentral kan få problem, det visar en rundringning som Sveriges Radio Uppland har gjort.

Detta trots att  vårdcentralerna är skyldiga att erbjuda anonymitet. I rundringningen var det bara en vårdcentral som tog emot anonyma patienter för hiv-test.

Så här lät det vid ett telefonsamtal:

- Då skriver jag ”ring labb” bara så jag kommer ihåg själv. Det kostar inget.

Ja, där gick det bra, men på dom sju andra vårdcentraler som Radio Uppland pratat med går det inte att göra ett helt anonymt test för hiv. Det är också i flera fall oklart om ett hiv-test kostar något eller inte. Trots att det ska vara gratis och trots att du har rätt att vara anonym.

Flera av vårdcentralerna säger att det inte finns något sätt att märka provrören för en anonym patient, och att det är omöjligt för vårdcentralen att hantera ett anonymt provsvar. Johan Hedlund, smittskyddsjuksköterska på smittskyddsenheten i Uppsala är inte förvånad.

- Provtagningar görs på rutin, och när man då går utanför systemet då har man inte vanan, säger han.

Ett par av de vårdcentraler som Radio Uppland pratar med säger att de i regel inte ens tar emot patienter som bara kommer in för att göra ett hiv-test. ”Inte bara sådär rakt upp och ner”, sa man på en av vårdcentralerna. Men enligt Socialstyrelsen så bör provtagning för hiv vara så tillgänglig som möjligt.

Enligt smittskyddssjuksköterskan Johan Hedlund, kan det motstånd som möter den som vill testa sig på vårdcentralen, i värsta fall leda till att personer inte testar sig alls.

- Den personen i sin tur kan bli sämre, och  i värsta fall sprida smittan vidare. Risken är väldigt, väldigt liten, men det är den långdragna konsekvensen, säger Johan Hedlund.

Hör mer om hiv i programmet ”Generation Z” på söndag 1/2 klockan ett i P1.

Ellen Forslund
ellen.forslund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".