Särskoleflytt oroar

Förslaget om att flytta Valsätraskolans särskola till Eriksberg oroar föräldrar. I förslaget ingår också en stängning av Bäcklösaskolan.

På torsdagskvällen kväll mötte återigen politiker och tjänstemän från Uppsala kommun elever och föräldrar efter förslaget om skolnedläggningar och omflyttningar inom grundskolan i Uppsala.

Den här gången handlade det om Bäcklösaskolan, och om flytten av Valsätraskolans särskola.

- När min son hörde att jag skulle vara på det här mötet så sa han till mig: mamma säg till dem att de inte får göra såhär. Jag vill inte flytta, du måste protestera, berättade Rojda Alpsoy.

Rojda Alpsoy är en av ett trettiotal personer som har dykt upp på kommunens informationsmöte i Gottsundaskolans matsal. Hon har barn i Valsätraskolans särskola, elever som nu kan tvingas flytta till Eriksbergsskolan. Det är en del av det tjänstemannaförslag som presenterades i förra veckan, ett förslag som också skulle innebära att Bäcklösaskolan, efter många turer, slutligen läggs ner. Men i kväll är det framför allt flytten av Valsätraskolans särskola, årskurserna 7-10, som väcker känslor. Ann-Louise Linder har sin dotter där.

- Hade jag vetat och hade kommunen haft ett mer långsiktigt perspektiv, så hade jag valt Eriksbergsskolan från början. Men nu gjorde jag inte det av olika anledningar. I dag känner jag mig mycket lurad, tyvärr, säger hon.

I onsdags mötte moderaten Cecilia Fors är barn- och ungdomsnämndens ordförande. upprörda föräldrar och elever på Brantingskolan, som hotas av nedläggning. Och hennes svar till föräldrar, elever och lärare då, liknar det som hon ger i kväll:

- Det känns svårt, för vi pratar om elever som tycker att förändring är extra svårt. Det bär man med sig, säger Cecilia Forss.

Påverkar det beslutet?

- Jag kan tyvärr inte se alternativet till det förslag som är lagt.

Ellen Forslund
ellen.forslund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista