Förskolor gör fel

Vissa förskolor i Uppsala nekar föräldrar med obekväm arbetstid att ha barnen på förskolan när föräldrarna är lediga i veckan.

Detta trots att föräldrarna jobbar heltid och betalar för att barnen ska kunna gå heltid i barnomsorgen.

Upplandsnytt fick via ett brev kontakt med en familj som fått den felaktiga informationen och där barnet tvingades var hemma från förskolan när pappan var helgledig mitt i veckan.

- Vi blev informerade om att barnet inte fick vara på förskolan när en förälder var hemma - då måste det också vara hemma. Detta tyckte vi var märkligt, man måste väl kunna vara ledig ibland också.....eller? Självklart behöver man vila när man har arbetat en hel arbetsvecka på bara 3 dagar.

Många föräldrar väljer att ha sina barn hemma när de själva är lediga i veckan efter att tex ha jobbat skift eller jobbat helg.

Men för vissa, skiftarbetare för att ta ett exempel som behöver sova ikapp kan det vara viktigt att barnen trots att föräldern är ledig ändå går till förskolan. Vissa föräldrar menar att det bästa för barnet är att vara på förskolan för att få kontinuitet i vardagen.

Men flera av Uppsalas förskolor säger nej till detta. Det visar en rundringning som Upplandsnytt gjort till ett antal förskolor i kommunen:

- Har man en ledig dag så är det väl menat att man ska ha barnet hemma. Du har ju henne på förskolan för att du arbetar.

- Du får inte ha ditt barn där om du är ledig. Man får ju ha de där när man jobbar.

- Om du ska sova ut så kan barnet vara här men om du bara är ledig då tycker vi att barnet ska vara hemma.

Av totalt 18 förskolor som vi ringde till gav 5 fel information, 5 gav rätt och resten var osäkra på vad som gällde.

Inger Johnsson är verksamhetsansvarig för förskolan i Uppsala.

- Jag tror att det är tolkningar helt enkelt. För placeringsreglerna är väl inte alldeles glasklara.

Tittar man på informationen som kommunen presenterar om regler och villkor kring förskolan hittar man ett ord som ger möjlighet till tolkningar. Där står det att:

”Om en vårdnadshavare eller båda är lediga eller har semester från arbetet eller studier har barnet inte rätt att vistas i verksamheten”.

- Det här med ledig ska man tolka mer som typ semester och inte ledig när man går på schema, säger Inger Johnsson och tror att just ordet ledig kan feltolkas.

Men enligt Göran Hedefalk vid kontoret för barn, ungdom och arbetsmarknad i Uppsala kommun, så är det ingen tvekan om vad villkoren och reglerna går ut på. Föräldrar har rätt till full tid i barnomsorgen om de jobbar full tid alltså heltid oavsett, när i veckan de arbetar berättar han och Inger Johnsson beklagar att förskolan har gett fel information till föräldrar:

- Jag tycker inte det är bra utan det är väl någonting som vi får gå igenom med våra och diskutera det tillsammans med dem, vad som gäller. De föräldrar som råkat ut för detta tycker jag ska kontakta sin förskola igen och att man får se över det hela.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista