Dags för 9:or att välja

Det är bråda tider för den som inte har bestämt sig. Senast på söndag ska gymnasievalet vara klart.

Tiden då man valde en gymnasielinje på skolan som låg närmast är förbi. Aldrig förr har det funnits så mycket att välja mellan som nu.

Den som inte är klar än bör rappa på och välja både program, inriktning och skola. Senast på söndag ska valet till gymnasiet vara klart.

Jakob Öster går i nian på Eriksbergsskolan i Uppsala och för honom har förstahandsvalet fallit på Samhällsprogrammet med internationell inriktning på Lundellska gymnasiet.

- Jag har försökt väga för- och nackdelar mot varandra för att se vilken som verkar vara bäst. Det har varit jättesvårt.

Skulle det ha varit bättre med färre alternativ?

- Ja, jag skulle nästan önska att det var färre. Det finns ju 30 skolor att välja mellan, tror jag. Jag är fortfarande osäker, fast jag redan har lämnat in min ansökan, säger Jakob Öster.

För niondeklassarna i Enklöpings kommun ser valmöjligheterna annorlunda ut. Vill man gå gymnasiet i hemkommunen finns det bara en skola att välja. 

Många söker emellertid till gymnasier i Uppsala och till och med ännu längre bort. Madeleine Granroth, som går på S:t Illianskolan är en av dem.

- Jag har valt samhällsprogrammet i Malung med hockeyskola för damer. Dels för att de har hockey, men också för att det vore kul att flytta.

Andrea Heiwe och Amanda Regefelt går också i nian på S:t Illianskolan i Enköping. De tycker båda att valet till gymnasiet är viktigt.

- Man ska ju ändå tillbringa tre år i den skola man väljer.

- Allting avgörs mer eller mindre på den linje som man väljer nu.

Åsa Wistedt
asa.wistedt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista