Armlös tvingades tigga

Under fredagen kom domarna mot de fyra personer, som hållit en armlös man från Ukraina fången i Uppsala och tvingat honom att tigga på gatan.

Två personer, en 24-årig man och en 28-årig kvinna, dömdes till fängelse i fem respektive tre år för människorov, människohandel och olaga hot. Det ska även betala 155,000 kronor vardera till den man som de höll fången.

Mannen och kvinnan är båda moldaviska medborgare och ska enligt domen utvisas ur Sverige. 

En man från Uppsala, dömdes till fängelse i sex månader för medhjälp till brotten. Ytterligare en person dömdes för medhjälp till nio månaders fängelse.

En annan man bosatt i Uppsala friades helt av Stockholms tingsrätt.

Den 28-årige armlösa mannen var bosatt i Ukraina, men i oktober 2006 lurades han till Moskva av en man, med löfte om ett välbetalt jobb på kontor. Men väl på plats stod det snart klart att inget jobb fanns.

Den handikappade mannen blev i stället ifråntagen sitt pass och tvingades att tigga på Moskvas gator, i femton timmar i sträck och utan sina armproteser, så att folk skulle se att han var handikappad. Klagade han blev han hotad, slagen och inlåst.

Via bland annat Moldavien togs mannen sedan under tvång till Uppsala. Här blev han återigen inlåst och tvingades under hård bevakning och hot att tigga, bland annat i Stockholms tunnelbana. Till slut lyckades mannen rymma från sina plågoandar och tog sig till en polisstation i centrala Stockholm.

I dag dömdes alltså fyra av de fem åtalade till som mest fem års fängelse och utvisning.

Måna Degerman
mana.degerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista