Hedberg om Ärna: sorgligt

Moderaten Gunnar Hedberg, kommunstyrelsens ordförande i Uppsala, beklagar förslaget om att Uppsala Garnison läggs ned men menar samtidigt att det kunde varit ännu värre.

- Det är sorligt att man nu föreslår att delar nu ska försvinna. Men det är samtidigt ett bättre besked än vad vi fick för ett år sedan, för då skulle allt försvinna, säger han.

Vad betyder det för Uppsalaområdet ur säkerhetssynpunkt?

- Det är där jag tror att vi har störst möjlighet att påverka regeringen därför skulle det inträffa på det sätt som beskrivs från ÖB:s håll, då har ju inte huvudstadsområdet och Mälardalen med tre miljoner invånare någon fast försvarsanläggning för sitt luftskydd, säger han.

Vad kommer ni från kommunens sida göra för att påverka beslutet?

- Vad vi närmast måste göra är att analysera det här och ta fram alla styrkor kring Ärnaområdet och det finns ju många. Sen ska vi uppvakta regering, riksdag, försvarsutskott och liknande, säger Gunnar Hedberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista