Säkerheten riskeras

Flygplatschefen på Ärna, Olle Torbratt, tycker förslaget att lägga ned flygplatsen är beklagligt, inte bara för de anställda men för landets säkerhet.

- Vår huvuduppgift är att se till att luftförsvaret fungerar i det här området och då är ju Ärna en väldigt viktig plattform för våra JAS-flygplan. Det tar ju bara sju minuter att starta från Ärna och åka in och då kan vi ligga där över Stockholm kanske srygt en och en halv timma säger han och forttsätter.

- Ska flygplanen starta från Såtenäs så tar det 35 minuter att komma upp hit och det innebär att de inte kan vara så lång stund över Stockholm då och skydda intressen. Har vi Uppsala har vi en möjlighet att snabbt komma in över Stockholm om någonting kommer att inträffa, och det har ju skett, säger han.

Olle Torbratt har själv titta på Europakartan och konstaterar att samtliga länder i Västeuropa har ett militärt flygfält i närheten för att kunna basera jaktflygplan.

- Vad har vi i Sverige gjort för en analys som gör att vi kommer fram till en helt annan slutsats? Det får inte jag att gå ihop, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista