Galleriaplaner fortskrider

Trots rådande lågkonjunktur så fortskrider galleriaplanerna i uppsala.

Ett av dom projekt som har kommit längst är modevaruhuset i Rådhuset, och enligt Björn Johnson, som är projektchef för Rådhuset på fastighetsbolaget Atrium Ljungberg, så påverkas bygget inte av dåliga tider.

- Däremot kan vi ju läsa nästan dagligen i tidningen om hur det påverkar detaljhandeln. Nu är ju Uppsala ganska förskonat och har stått sig bra genom lågkonjunkturen och har inte tappat så mycket i försäljning ändå. Men vissa butikskoncept har haft mer problem än andra, så det kanske inte riktigt är samma butikskoncept som vi trodde från början, säger han.

Trots att några av dom planerade butikerna i Rådhuset har tvingats dra sig ur, så skrämmer inte den dystra konjunkturen fastighetsbolaget. Om allt går som det ska så står gallerian i Rådhuset klar till julhandeln 2010.

Och i gamla Folkets hus fortskrider planerna på butiker, där vill fastighetsbolaget Vasakronan börja bygga under 2009. Det finns också planer på att bygga ut Åhlénshuset vid Stora torget. Och så ska Svavagallerian ska byggas om, och på Sivia torg finns det fortfarande planer för handel, även om dom två projekten dröjer. Och enligt Fredrik Kolterjahn på Handelns utredningsinstitut kan just köpcentrum klara sig relativt bra i en svikande konjunktur.

- Det har visserligen investerats väldigt mycket pengar i detaljhandeln de senaste åren, både i centrala Uppsala och runt omkring. Men vår bedömning är att förutsättningarna är goda. Men det kjräver att de investeringar som görs nu är genomtänkte, och att om man ska etablera mer handel i city, att den är mer av kompletterande natur och inte av konkurrerande natur, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista