Viktiga ämnesval i skola

De ämnesval som görs i skolan inför gymnasiet och även det till årskurs sex kan påverka möjligheterna att välja högskoleutbildning i framtiden. Nya regler införs hösten 2010.

Aleksandra Sjöstrand är utredare på Högskoleverket.
- Det påverkar redan elever i grundskolan. Det är viktigt att elever i sexan inte väljer bort språk som ganska många tydligen gör, säger hon.

Anledningen till att elever inte bör välja bort språk är att man genom att välja ett främmande språk vid sidan om engelska kan få så kallade meritpoäng. Meritpoäng är svåra att få, men är avgörande för möjligheterna att komma in på den utbildning man sen vill på högskolan. Det betyder att det val man gör redan i sexan kan påverka ens möjligheter att välja högskoleutbildning i framtiden. En annan förädnring rör komvux. I framtiden kommer de som har läst upp sina betyg på komvux att hamn i en egen urvalsgrupp där det kommer att bli svårare att konkurrera om platserna. På det sättet hopppas man få fler elever att gå direkt från gymnasium till högskola. Men dom här förändringarna är något som många elever och deras föräldrar idag inte känner till.

- Vi har försökt att verkligen informerat, framförallt studie- och yrkesvägledare och så har vi information på vår hemsida. Det är viktigt att man informerar elever och föräldrar, säger Aleksandra Sjöstrand vid Högskoleverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista