Emil Almén spelar pastorn Helge Fossmo i "knutby".

Gripande Knutbypjäs

Mordet i Knutby är högaktuellt igen - efter filmen och professor Eva Lundgrens bok var det på lördagen också premiär på för teaterföreställningen vid Uppsala stadsteater. ”Knutby” är skriven av Malin Lagerlöf och regisserad av Eva Dahlman.

Radio Upplands recensent Ulla de Verdier ger sin bild av premiären.

- Att jag ser församlingens despotiska kärleksbudskap som helt förvridet och skrämmande visste jag, men jag fångas av att också jag i salongen kan fångas av lockelsen i musiken och gemenskapen. Men jag är skeptisk till att man spelar en pjäs som på det här sättet handlar om namngivna människor som lever här och nu, säger hon.

Så här säger några som var där och såg pjäsen:
- Jag tyckte att det här var en fantastisk föreställning.
- En mycket vital föreställning, framförallt första delen.
- Bara för att man vet att det har hänt på riktigt så blir det så mycket mer obehagligt.
- Överväldigande!
- Fantastiskt bra!

En som i verkligenheten var med när händelsen uppdagades och utreddes var Christer Nordström, polisens presstalesman i Uppsala län. Han var en av dem som satt i publiken på premiärföreställningen.

- Vissa inslag som visas här blir en påminnelse om något så hemskt kunde hända i en sådan här församling, där man minst av allt skulle kunna tro att något så förfärligt kunde inträffa, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista