Kritik mot Nannabesked

Efter förra årets alla turer kring Uppsala musikklassers flytt till nyrenoverade Nannaskolan så är nu kommunrevisionens granskning av hela ärendet klar. Det riktas viss kritik mot folkpartisten Fredrik Sjöberg.

Upplandsnytt granskade under förra året olika delar i den politiskt infekterade frågan kring Nannaskolan i centrala Uppsala och musikklassernas planerade flytt dit. Renoveringen av Nannaskolan kostade 87 miljoner, men musikklasserna menade att bl a akustiken i körsalarna inte var optimal och de ville istället vara kvar i Balderskolan, en önskan som folkpartisten Fredrik Sjöberg i juni infriade.

Och i kommunrevisorernas granskning, som blev klar i fredags, kommer de bland annat fram till att folkpartisten Fredrik Sjöbergs besked den 10 juni till elever och lärare, om att Musikklasserna inte behövde flytta till Nannaskolan, skapat ”förvirring och förväntan i ärendet där han inte har beslutanderätt.”

– Revisorerna kanske ser att det här skapade förvirring. Jag ser det snarare som att jag skapade klarhet, skapade det förvirring beklagar jag det. I det här fallet gällde det att lösa en situation och det gjorde vi på ett bra sätt, menar Fredrik Sjöberg (FP).

Revisorerna skriver samtidigt att Sjöberg inte gjort något formellt fel, även om de i skrivelsen noterar att det under våren förekom en omfattande ”lobbyverksamhet” vid sidan av den formella handläggningen - kontakt mellan just Fredrik Sjöberg och skolans företrädare, i det här fallet biträdande rektorn Karin Cars. Det som revisorerna hänvisar till där är den mejlkontakt som förekom under våren och som Upplandsnytt granskade i slutet av förra året. Socialdemokraten Bengt Sandblad säger så här om revisionsrapporten:

– Den säger att nämnderna i allmänhet har agerat korrekt utom produktionsnämnden och dess ordförande Fredrik Sjöberg, som får en del kritik i rapporten. Det sätt som produktionsnämnden har hanterat ärendet på är väldigt felaktigt och det borde man uttryckt tydligare, tycker Bengt Sandblad.

Revisorerna råder nu kommunstyrelsen och de berörda nämnderna att göra en genomgång av ansvarsfördelningen, så att det som hänt i Nannaärendet inte ska hända igen.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista