Oro för Akademiska

Akademiska sjukhuset i Uppsala står nu inför flera viktiga beslut som kommer att bestämma sjukhusets framtid. Sjukhusets förre chef Erik Hemmingsson är en av dem som är mycket bekymrade för Akademiska sjukhusets situation.

I år går sjukhusets kontrakt ut med de sex landsting som köper vård från Akademiska, och lyckas inte landstingsledningen i Uppsala förnya kontrakten går sjukhuset miste om stora pengar och riskerar därmed att få avveckla delar av nuvarande verksamhet.

– Jag tycker att situationen är mycket allvarlig. I ett värsta scenario kan man tänka sig att vi får en situation om 10-15 år då vi är i samma storlek som Örebro och Umeå universitetssjukhus. Det skulle ju innebära en förlust av omkring 3000 arbetstillfällen, säger Erik Hemmingsson.

Går det att rädda Akademiska sjukhuset till att vara ett av fyra stora universitetssjukhus i landet?

– Jag vet inte. Nej, jag är inte helt övertygad om att det går, säger Erik Hemmingsson.

Det är fortfarande en öppen fråga vilken region som Uppsala läns landsting kommer att tillhöra framöver, och det är en av de centrala framtidsfrågorna för Akademiska. Men redan i år kommer viktiga beslut när det gäller om Akademiska ska förbli ett av landets främsta och största sjukhus, eller om man tvingas anpassa sig till att vara ett sjukhus av mindre storlek.

Vid årsskiftet går avtalen ut med de sex landsting som köper högspecialiserad vård från Akademiska, och förhandlingar pågår om hur det ska bli i fortsättningen. För Akademiska handlar det om stora pengar och 1000-tals arbetstillfällen står på spel. Förlorar Akademiska andra landsting som kunder så blir det svårt att ha råd med alla specialiteter man har i dag.

Upplandsnytt har ringt runt till samtliga sex berörda landsting för att höra hur de ser på att fortsätta att köpa specialistvård på Akademiska. Rundringningen visar att två av landstingen tvekar om en fortsättning. Det är Västmanland och framför allt Sörmland, där socialdemokraten Jörgen Danielsson är landstingsstyrelsens ordförande:

– När det gäller kvalitén på vården så uppfattar vi den som väldigt bra. Sedan finns det vissa brister i dialogen kring vilka insatser man gör och otydlighet i vad man tar betalt för, säger Jörgen Danielsson.

Så läkarna på Akademiska gör ibland mer med patienterna än vad ni tycker att ni har beställt?

– Ja, vi upplever det så ibland och har en misstanke om att det kan vara så.

Tomas Högström (M) är landstingsstyrelsens ordförande i Västmanland:

– Vi har ett intresse att nå en landning med Uppsala. Det är också en prisfråga och vad vi får för pengarna, säger Tomas Högström. Men vi förhandlar med Uppsala, och det skulle vi inte göra om vi inte var intresserade.

Övriga fyra landsting är inriktade på en fortsättning med Akademiska: Örebro, Dalarna, Gävleborg och Värmland.

För Sörmlands del blir det troligen inget direktavtal med Uppsala utan i stället en ny upphandling. Om Akademiska till slut förlorar Sörmland som kund så handlar det om ungefär 200 miljoner i minskade intäkter, det motsvarar runt 500 tjänster på Akademiska. Skulle dessutom Västmanland förloras så handlar det om mer än dubbelt så mycket. Och Erik Hemmingsson menar att det skulle innebära att Akademiska reduceras till att vara ett mindre sjukhus än det är i dag:

– Jag tror att om man inte inser det och börjar agera så riskerar man att stå som den store förloraren, säger Erik Hemmingsson, tidigare chef för Akademiska sjukhuset och tidigare också landstingsdirektör.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista