Fortsatt oro på läkarlinje

På Uppsala universitet växer oron bland dom nya läkarstudenterna. De är fortfarande oklart om den morddömde studenter går i klassen.

Studenterna har fortfarande inte fått veta om deras klasskompis är samme man som mördade fackföreningsmannen Björn Söderberg, ett mord med nazistiskt motiv.

Universitetsledningen berättar ingenting, medan ryktena är i full gång säger studenterna Erik och Christian:

- Jag tycker bara att man har rätt att veta om han finns i klassen, man läser i media så kommer man till skolan, då vill få det bekräftat, säger dom.

- Man går liksom ovetandes.

Det har gått två veckor sen uppropet och Erik och Christian äter lunch. Dom vet fortfarande inget mer om studenten som har börjat i deras klass, mer än att han har skyddad identitet. Dom och deras omkring 90 klasskompisar har inte fått någon mer information säger dom.

- Det är ju fem och ett halvt år framåt man kanske ska gå här ovetandes, det blir väldigt jobbigt för mig tror jag.

Socialstyrelsen har sagt att om det är den 33-åring som dömdes till 11 års fängelse för mordet på Björn Söderberg, så kommer han aldrig att få arbeta i vården. Universitetet har sagt till media att om det är han så kommer han bara få läsa dom teoretiska delarna av utbildningen.

Men ingen har pratat med studenterna själva och snart ska dom ut på olika vårdcentraler:

- Vi har hört att han inte ska få delta i praktiska moment, men det är ingenting man har hört från officiella håll, utan bara rykten.

Vi har försökt få tag i rektorn för att höra vad han har att säga om studenternas oro men inte lyckats.

- Dom här ryktena kommer ju inte sluta förrän man får det bekräftat att antingen eller. Så länge det går såna här rykten så tror jag att det i det långa loppet kommer att störa oss i våra studier till viss del, säger en av studenterna.

Ulrika Lindqvist /SR P3
ulrika.lindqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista