"Oerhört allvarligt"

Akademiska sjukhuset i Uppsala tar kritiken från landstinget i Sörmland på mycket stort allvar, det säger i dag sjukhusdirektören Marie Beckman Suurküla.

Upplandsnytt har tidigare berättat att Sörmland tvekar om att fortsätta köpa specialistsjukvård från Akademiska, bland annat till följd av brister i dialogen med läkarna på Akademiska.

- Det är ju oerhört allvarligt som jag ser det. Om vi blir av med Sörmland och kanske Västmanland så är det mellan 200 miljoner och 400 miljoner som sjukhuset inte har i intäkter och vad ska vi göra då? Då kanske vi måste skära bort delar av vårt utbud. Därför är det här otroligt allvarligt, för vi har ingen möjlighet idag att hitta ersättningsköpare på så kort tid, säger Marie Beckman Suurküla.

Vid årsskiftet går avtalen ut med de sex landsting som köper specialistsjukvård från Akademiska. Som Upplandsnytt berättade tvekar två av dom om att skriva nya avtal, Västmanland och framför allt Sörmland.

I Sörmland tycker man att avtalet med Uppsala blivit dyrt eftersom läkarna på Akademiska, enligt landstinget i Sörmland, ibland gör mer med patienterna än vad Sörmland anser sig ha beställt. Hotet att förlora ett eller två landsting som kunder är ett hot mot Akademiska sjukhusets framtid, i varje fall i dess nuvarande storlek.

Landstingsstyrelsens ordförande i Uppsala, moderaten Erik Weiman, säger att landstinget har kontakter på flera olika nivåer med de andra landstingen för att nå nya avtal med dem:

- Vi kan under inga omständigheter acceptera en situation där Akademiska sjukhuset skulle bantas ner. Jag tror det skulle få enorma konvulsioner för hela det svenska sjukvårdssystemet, om en av de stora sjukvårdsinstitutionerna skulle få en förändrad roll, säger Erik Weiman.

Marie Beckman Suurküla säger att sjukhuset kommer att arbeta för att förbättra sig på de punkter som Sörmland kritiserar, och att frågan om nya avtal med köparlandstingen är den viktigaste fråga hon har:

- Det har det varit sedan den dag jag började här. Jag har försökt driva så kraftfullt som möjligt från ett tjänstemannaperpektiv, hur framtiden för kademiska ska tryggas, säger Marie Beckman Suurküla.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista