Lars-Göran Bromander (S) i Håbo

Rörigt efter FP-avhopp

Det råder kalabalik i lokalpolitiken i Håbo. Kommundirektörens fallskärmsavtal har ställt till det.

Förra veckan godkände den styrande alliansen med moderaterna i spetsen att kommundirektören skulle få ett fallskärmsavtal. Om kommunen skulle vilja sparka henne har hon rätt till över två årslöners ersättning.

Men Folkpartiet stod inte bakom det här beslutet, dom känner sig överkörda och har nu brutit sig ur alliansen.

Många Håbobor är nu upprörda: 

- Det här beslutet att ge henne en pension på 27 månader, det är horrbelt, säger Lars Engqvist.

- Det är inte klokt helt enkelt, det är det inte. Det får dom sköta på ett annat sätt, säger Maud Niclasson.

Håboalliansen har ända sedan i höstas försökt fördjupa sitt samarbete med sikte på fortsatt regerande i valet 2010. Men Folkpartiet har inte dragit jämt med Moderaterna, Bålstapartiet och Kristdemokraterna.

När allianskamraterna nyligen drev igenom ett, i mångas ögon, guldkantat anställningsavtal för den relativt nytillträdda kommundirektören fick Folkpartiet nog och hoppade av. De kvarvarande partierna har nu en försvagad majoritet och Folkpartiet får en vågmästarroll i Håbopolitiken.

Det omstridda avtalet innebär att kommundirektören får över två årslöner om hon skulle sparkas, i reda pengar handlar det om tre miljoner kronor.

Det moderata kommunalrådet Nina Lagh försvarar beslutet.

- Hade vi gått till Arbetsdomstolen istället hade vi sannolikt fått betala mer, säger hon.

Det handlar om att mycket pengar om det skulle bli en sån situation. Hur kan du försvara det när det i alla andra sammanhang heter att kommunen har ont om pengar?

- Det blir ännu mer om vi inte har det här avtalet, säger Nina Lagh.

Lars-Göran Bromander, socialdemokratisk ledamot i Håbo kommunstyrelse, om möjligheten att ta över tillsammans med andra:

- Rent teoretiskt, om Folkpartiet skulle ansluta sig till oss och om den politiska vilden vi har skulle göra det, då har vi precis majoritet. Men frågan är om man kan få ihop det med så många grupper, säger han.

Det har blviit en del hårda reaktioner runt det här avtalet. Vad händer nu?

- Jag har fått en kallelse till ett extra möte ikväll till personalutskottet och kan gissa att det handlar om det här avtalet. Om det nu är så att det är någon ändring på gång, säger Lars-Göran Bromander.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista