Resande ökar långsamt

Det kollektiva resandet ska öka med 50 procent fram till år 2014, det är Uppsala kommuns mål. Men än så länge går det trögt, hittills har resande knappt ökat alls.

Det är fortfarande oklart hur kommunen ska få fler att åka kollektivt.
-Jag åker kollektivtrafik en gång i månaden, annars åker jag bil. Det går snabbare, om jag ska åka kollektivt måste jag byta buss och så, säger Krister Larsson.

Från 2007 har resandet med stadstrafiken i Uppsala bara ökat med en halv procent. Det är långt i från målet på en ökning med 50 procent som kommunen har satt upp till år 2014. Moderaten Gunnar Hedberg är kommunstyrelsens ordförande i Uppsala.
- Jag tror ju att de här stora omläggningarna som har skett, att trafiken har flyttats bort från Dragarbrunnsgatan, att vi har haft de stora ombyggnaderna i resecentrum som har påverkat Kungsgatan och annat, bussar har inte kunnat komma fram, det har blivit förseningar, det har skapat en osäkerhet om var hållplatserna ligger och så vidare. Jag tror att omläggningarna har varit väldigt menliga för trafikutvecklingen. Men, när det här blir klart finns det en stor potential för en stor resandeökning.

Men än så länge har inte mycket hänt. Till exempel sker ingen direkt marknadsföring av kollektivtrafiken i dag. Och enligt kommunstyrelsens ordförande Gunnar Hedberg beror det bland annat på dom svårigheter som finns med att organisera arbetet med kollektivtrafiken. I dag är det kommunens gatu- och trafiknämnd, Upplands lokaltrafik, Uppsala buss och Gamla uppsalabuss som tillsammans har ansvar för stadstrafiken i Uppsala.
- Vi har gett de här parterna i uppdrag att visa vad som krävs för att vi ska kunna nå målet. Ser vi hur trafiken inom Upplands lokaltrafik har utvecklats så är inte målet ouppnåeligt. Men vi vet ännu inte, eftersom rapporterna inte har kommit in, vad som krävs för att vi ska kunna öka trafiken så mycket. Men vi har redan börjat tillskjuta rejält ökade pengamängder för att olika åtgärder ska kunna komma till stånd.

Ellen Forslund
ellen.forslund@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista