Vårdpersonal delar oron

Bland personalen på Akademiska sjukhuset i Uppsala finns en oro för hur sjukhuset ska klara sig i konkurrensen i framtiden.

Som Upplandsnytt rapporterat de senaste dagarna finns det hos ledningen stor oro för hur sjukhuset ska klara den allt tuffare konkurrensen från Stockholm om landstingen som köper specialistvård.

På neurokirurgintensiven finns flera som delar ledningens oro:

- Det kan ju generera att man måste minska verksamheten, stänga platser och minska personalstyrkan. Då förlorar man kompetens och de personer som har jobbat här länge. Vi har ju arbetat upp verksamheten under många år för att få en bra kvalitativ vård, säger Susanne Wenström på avdelningen.

- Det är ju det som är drivkraften. Jag är inte säker på att jag hade varit kvar här i alla herrans år om man inte hade känt att man var en liten kugge i att utveckla specialiten, säger kollegan Inger Stjernling.

Inkomsterna från landstingen som köper specialistsjukvård är så viktiga att sjukhusets framtid delvis hänger på att man kan behålla nuvarande köparlandsting. Men framför allt Sörmland tvekar om en fortsättning och även Västmanland är det osäkert med. Eric Haldén är verksamhetschef på thoraxkirurgen på sjukhuset och tillhör de mer optimistiska:

- Vi har bra relationer med sjukhusen i Eskilstuna och i Västerås, vi har nära kontakter och ett bra nätverk, så i nuläget är inte jag särskilt rädd för en stor konkurrens från Karolinska vad det gäller thoraxsjukvården, säger han.

Också Vårdförbundets ordförande i länet Agneta Wiberg ser ganska optimistiskt på sjukhusets framtid:

- Jag tror att om vi marknadsför att vi är kvalitativt väldigt duktiga kommer vi fortsätta sälja vård som vi gjort hittills. Men för att vi ska kunna komma dit hän, så krävs det också innovationer för att de duktiga professionella individer som bedriver vården vill stanna kvar, säger hon.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista