Stadstrafiken utreds

Uppsala kommun har ännu inte löst problemen med samarbetet inom stadstrafiken i Uppsala, enligt en rapport.

Uppsala kommun är långt i från att nå sina mål om att få fler människor att välja kollektivtrafik, det har Upplandsnytt berättat tidigare.

Än så länge har man heller inte löst dom problem som finns kring samarbetet om stadstrafiken i Uppsala, detta enligt en preliminär rapport som Upplandsnytt har tagit del av. Enligt rapporten bör frågan ges högsta prioritet, bland annat för att nå målen om ett ökat resande.

- Vi måste försöka få färre aktörer, och vad vi nu tittar på är att minska med i varje fall en aktör, utan att förlora de juridiska möjligheterna att bestämma över trafiken i stan. Det som ligger närmast är att minska Uppsalabuss roll i den här processen, säger Gunnar Hedberg, kommunstyrelsens ordförande i Uppsala kommun.

Det är kommunens gatu- och trafiknämnd, Uppsalabuss, Gamla Uppsalabuss och Upplands lokaltrafik som tillsammans har ansvar för stadstrafiken i Uppsala. Men dom har sedan länge svårt att samarbeta, och det är otydligt vem som har ansvar för vad. Gamla Uppsalabuss och Upplands lokaltrafik har till exempel haft problem att komma överens om tidtabellerna.

Uppsalabuss, som tidigare hade ansvar för att beställa kollektivtrafiken, upplever att dom i dag har en otydlig roll i organisationen, enligt den preliminära rapport som Upplandsnytt tagit del av. Nu ser kommunen över möjligheten att låta Uppsalabuss bli ett dotterbolag till Upplands lokaltrafik.

- Men det är ju en väldigt trasslig juridik kring det här, vi hoppas att vi inom de närmaste veckorna får svar på om det är möjligt. Det är en skyldighet för oss att lösa upp det här så att det blir ett tydligt ansvar, tydligt vem som bestämmer, tydligt vem som betalar, och allt till resenärens fromma. Det måste vara målet, säger Gunnar Hedberg.

När kommer en lösning?

- Min förhoppning är att innan sommaren så har vi sorterat upp det här och fått beslut kring det, så att det blir en mycket bättre ordning än vad det har varit.

Ellen Forsberg
ellen.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista