Klart för musikfriskola

Stiftelsen Uppsala Musikklasser, som idag stödjer den kommunala skolan Uppsala Musikklasser ekonomiskt, kommer starta en friskola, hösten 2010.  

Vad tycker du om planerna? Kommentera här!

Skolinspektionen har beviljat stiftelsen Uppsala Musikklassers ansökan och ordföranden, Rolf Nygren, bekräftar framtiden som friskola.

- Ja, förutsättningen för att bli friskola är att ha skolinspektionens tillstånd, säger han.

När kommer ni bli en friskola?

- Tillståndet gäller från första juli 2009 och ska vara verkställt läsåret 2010/2011.

Den framtida friskolan kommer att heta Uppsala Musikklasser, men om det innebär att den kommunala skolans verksamhet och personal kommer att tas över av stiftelsen, är i dag oklart.

Nästa vecka ska stiftelsen träffas för att börja planera friskolan.

- Det viktigaste är att vi hittar själva organisationen och det tror jag vi kommer göra ganska fort, säger Rolf Nygren.

Det senaste året har de stormat kring Uppsala Musikklasser. Både stiftelsen och skolan har varit missnöjda med de nya lokaler i Nannaskolan som Uppsala Kommun renoverade åt dem för drygt 80 miljoner. Det senaste beskedet från politikerna är att skolan ändå ska flyttas dit, hösten 2009.

Vart stiftelsens friskola ska hålla till är inte bestämt, men lokalerna där Institiutionen för lärarutbildning tidigare låg har erbjudits.

- Vi tänker se över flera olika alternativ. Bästa lokaler på bästa placering för de pengar vi har till förfogande, säger Rolf Nygren.

Audrey Erath
audrey.erath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista