Ackis söker delägare

Landstinget i Uppsala kommer om några veckor att erbjuda flera andra landsting att bli delägare i Akademiska sjukhuset.

Det är motdraget för att möta konkurrensen från Stockholm och satsningen där på att locka till sig landsting som i dag köper vård från Akademiska. Marie Beckman Suurküla är chef för Akademiska sjukhuset:

- Det här är ju en tanke som jag driver att vi skulle kunna få våra landsting att bli delägare i Akademiska sjukhuset, eller på något vis få insyn, möjlighet att styra och leda sjukhuset och påverka dess framtida utveckling, men också att ta ett större ansvar än man gör i dag, säger Marie Beckman Suurküla.

Ledningen för Akademiska och landstinget i Uppsala kommer nu att agera för att försöka trygga sjukhusets framtid. Det är hotet från Karolinska sjukhuset i Stockholm som tvingar fram sökandet efter nya lösningar. Karolinska satsar målmedvetet på att locka till sig framför allt Sörmland och Västmanland som kunder av högspecialiserad vård, något som de i dag till största delen köper från Akademiska, och skulle Stockholm lyckas handlar det om stora intäkter som Akademiska går miste om, vilket i sin tur hotar sjukhusets framtid.

Redan om några veckor kommer landstinget i Uppsala att lägga fram idén att de sex landsting som i dag är stora köpare av högspecialiserad vård från Uppsala, går in som delägare i Akademiska:

- Vi planerar en träff med landstingen i mars, som landstingsdirektörerna håller i, och där kommer de här frågorna att diskuteras, säger Marie Beckman Suurküla.

Det handlar alltså om att Akademiska skulle bli en egen enhet, skild från landstingets övriga verksamhet, till exempel i form av ett aktiebolag.

- Om vi ska kunna ha högspecialiserad vård, så är en förutsättning för att vi ska kunna leva vidare att inte bara ett enda landsting är ägare, säger Marie Beckman Suurküla.

Tanken på Akademiska som ett aktiebolag med andra landsting som delägare är en tanke som inte heller avvisas av landstingsstyrelsens ordförande, moderaten Erik Weiman:

- Jag kan säga som så, att under den här mandatperioden så behöver vi definitivt hitta mer långsiktiga och stabila lösningar för Akademiska sjukhuset, säger Erik Weiman.

På landstinget i Västmanland tycker landstingsstyrelsens ordförande, moderaten Tomas Högström, att tanken är intressant:

- Vi ska naturligtvis delta i en sån diskussion, det kan vara spännande. Jag tycker att man kan gratulera till att man tänker i de banorna, säger Tomas Högström.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista