Dömda för tjänstefel

En professor och en lektor vid Uppsala universitet har dömts för tjänstefel. De två såg hösten 2005 avsiktligen till så att en forskare inte fick något betyg på sin doktorsavhandling i samband med en disputation.

Det var hösten 2005 som betygsnämnden skulle sammanträda för att ta ställning till en doktorsavhandling.

Mötesdeltagarna hade haft tillgång till forskningsmaterialet en längre tid. Kort före mötet fattade den i dag dömde professorn misstankar om att den del av uppgifterna del av uppgifterna egentligen var plagierade, det har han berättat om i tingsrätten.

Inför sammanträdet tog professorn kontakt med sin kollega lektorn som också skulle närvara vid nämndmötet.

Enligt lektorn kom dom två kom överens om att en av dom skulle lämna mötet om det fanns en majoritet i nämnden för att godkänna den aktuella avhandlingen. På så vis skulle antalet ledamöter bli för få för att nämnden skulle kunna fatta ett betygsbeslut. Och så blev det, lektorn lämnade rummet och frågan sköts upp. Några dagar senare blev det ett nytt möte och då godkändes avhandlingen.

Betygsnämndens har en myndighetsutövande funktion och har till uppgift att granska och ge betygen underkänt eller godkänt. De två universitetsanställda har, enligt tingsrättens dom, agerat mot gällande regler och gjort sig skyldiga till tjänstefel. Professorn och lektorn döms båda till dagsböter.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista