Ny livsmedelsmyndighet

Statens Veterinärmedicinska Anstalt och Livsmedelsverket i Uppsala kan komma att slås ihop i en ny myndighet tillsammans med delar av Jordbruksverket

I en ny utredning som presenteras idag föreslås att Sverige får en helt ny myndighet för hela livsmedelskedjan, från jordbruk till färdig mat. Enligt vad Ekot erfar hamnar den nya myndigheten troligen i Uppsala. Utredarens mål är att öka säkerheten och kontrollen kring den svenska matproduktionen.

Det är en slags supermyndighet med ett tydligt ansvar för hela livsmedelskedjan som utredaren Gerhard Larsson har tänkt sigm från uppfödning hos bonden, via slakteri och butik till mattallriken. Idag är det ansvaret spritt på flera håll.

I den nya myndigheten vill utredaren samla såväl livsmedel som djurfrågor, foder och smittskydd. På så sätt ska samhällets och konsumenternas intressen av säkra livsmedel och friska djur och växter garanteras, menar utredaren. Rent konkret innebär det att Livsmedelsverket, Statens Veterinärmedicinska Anstalt och stora delar av Jordbruksverket slås ihop.

Enligt Ekots källor, betyder det samtidigt att det som idag är Jordbruksverket blir av med en stor del av sina arbetsuppgifter kring djurhållningen och istället får ta hand om frågor som landsbygdsutveckling, jordbrukspolitik och stödpengar.

Samtidigt omvandlas dagens Fiskeriverk till en ny myndighet för fiskepolitik och havsmiljöfrågor.

Det betyder alltså att fyra myndigheter idag blir tre nya. genom den nya uppdelningen är tanken att det ska bli en bättre rågång mellan en lönsam hållbar produktion och samhällets behov av kontroll.

Förslaget kommer att få konsekvenser för dom anställda som i dag jobbar på dom fyra myndigheterna, men vilka är i dag oklart. Enligt vad bedömare säger till Ekot är det sannolikt att den nya myndigheten hamnar i Uppsala.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista