Brantanelever lättade

Allt pekar på att de nedläggningshotade Brantingskolan och Sverkerskolan i Uppsala kommer att få vara kvar.

Detta efter att Folkpartiet nu bestämt sig för att säga nej till förslaget

Folkpartisten Karolina Hilding skolkommunalråd ser två aspekter till varför förslaget inte går att acceptera.

- Det ena är att det faktiskt bara sträcker sig fram till 2011. Kort därefter så vet vi att det behövs en skola i området. Då har man inte den långsiktiga planeringen. Sen ett annat som är lite mer kortsiktigt perspektiv men som också är en väldigt viktig frågeställning är just att hur barnen ska kunna ta sig till de skolor som föreslås istället för Brantingskolan. Det är de två frågorna som gör att det här är ett förslag som inte är bra.

Den 12 februari ska politikerna i barn- och ungdomsnämden ta ställning till tjänstemännens förslag där bland annat Brantingskolan, Bäcklösaskolan och Sverkerskolan hotas av nedläggning.

Oppositionspartierna kommer inte att godkänna förslaget, enligt Bengt Sandbland för socialdemokraterna och nu när folkparitet inte ställer sig bakom en nedläggning av Brantingskolan och Sverkerskolan pekar allt på att de två skolorna kommer att få vara kvar.

Anna Widén är folkpartist i den beslutande nämnden och ska idag möta sina kollegor i Alliansen för att klargöra partiets ståndpunkt.

- Det kommer ju att diskuteras nu framöver inom den borgeliga alliansen och diskussionerna pågår frekvent.

- Finns det någonting som gör att ni kommer att ändra eran ståndpunkt.

- Folkpartiets ståndpunkt är att Brantingskolan ska vara kvar och tillika Sverkerskolan, säger hon.

De argument som förts fram av ordförande i nämnden, moderaten Cecila Forrs om varför kommunen ska göra sig av med outnyttjade kostsamma skollokaler är bland annat att den borgeliga alliansen h ellre vill lägga de pengarna på lärare och undervisning men folkpartisten Karolina Hildning tror inte att en nedläggning av Brantingskolan kommer att bli ekonomisk gynnsam.

- De kostnader som det generera med skolskjutsar och eventuella iordningställningar och så har jag gjort bedömningen att vinsten är inte så stor. Jag är inte säker på att det skulle bli någon vinst överhuvudtaget, säger hon.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista