Mattias Hansson, anställd på Forsmark, tycker beskedet är bra. Foto: August Bergkvist /SR Uppland

Ja till nya kärnkraftverk

De fyra borgerliga partiledarna är överens om energipolitiken. Det innebär att förbudet mot nybyggnad av kärnkraft upphävs.

Behövs det nya kärnkraftverk? Kommentera här!

Beslutet innebär att nya kärnkraftverk kan byggas där det finns sådana i dag och när de nuvarande har tjänat ut.

På Forsmark fanns på torsdagen kristdemokraternas riksdagsledamot från länet, Mikael Oscarsson:

- Äntligen är de här åren av låsningar och förbud borta och vi kan både satsa på alternativen, våg- och vindkraft, men också att kärnkraften kan vara kvar, säger han.

Överenskommelsen som presenterades på torsdagen innebär en satsning på förnyelsebar energi, men också att de tio reaktorer som finns idag kan ersättas med nya när de blir gamla.

De rödgröna partierna är kritiska och menar att den satsning på förnyelsebar energi som pågår kommer att stoppas upp nu.

Statliga Vattenfalls vd Lars G Josefsson har idag sagt att det är mycket troligt att de kommer att bygga nya kärnkraftverk, de äger bland annat Forsmark.

Där säger informationsdirektören Clae-Inge Andersson att de inte tror att en utbyggnad är aktuell i första läget, eftersom Forsmark är det nyaste verket i Sverige. Men bland de anställda i Forsmark var många glada idag, bland dem Erik Tjädergren och Benny Lind:

- Det är en milstolpe. Det är en lika stor milstolpe det här som folkomröstningen, att vi får komma igång och bygga nya kärnkraftverk. Det ser vi fram emot.

- Det låter jättetrevligt. Det kändes inte otryggt innan i Forsmark, men det är ännu tryggare inför framtiden.

- Det är ju intressant, det är ju nya ideer och för oss är det väl bara bra, säger Mattias Hansson.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista